czyli radosna twórczość w kuchni...
Poznaj przepis na przepyszne amerykańskie pancakes (pankejki). Są miękkie, puszyste, idealne w smaku. Przygotowanie ich zajmie dosłownie kilka minut, więc będą świetną propozycją na śniadanie i nie tylko. Amerykanie jedzą te naleśniczki z dodatkiem syropu klonowego, ale u mnie są z miodem, serkiem homogenizowanym i truskawkami, czyli tak jak lubimy :-) Polecam spróbować. Z poniższego przepisu wyjdzie ok. 10-12 sztuk.
SKŁADNIKI:
2 jajka L lub 3 jajka M
230 g mąki pszennej
250 ml mleka
2-3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g masła (roztopić)
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka trzepaczką energicznie wymieszać z cukrem na gęstą puszystą masę jak kogel-mogel (lub ubić mikserem). Następnie do masy jajecznej wlewać powoli mleko i roztopione wystudzone masło, dalej mieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Mąkę wsypywać partiami i mieszać z resztą ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie partiami połączyć z ciastem. Dokładnie wymieszać.
Naleśniki smażyć na suchej patelni, bo tłuszcz jest już w cieście. Ewentualnie można przesmarować patelnię masłem lub olejem i smażyć.
Pancakes obracać na drugą stronę, kiedy zaczną się pojawiać pęcherzyki.
Gotowe pancakes podawać z syropem klonowym lub innymi ulubionymi dodatkami.
Polecam, bo są przepyszne :-)
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.