© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Babeczki jajeczne z cukinią i pieczarkami

Niedziela to taki dzień, kiedy można poeksperymentować ze śniadaniem, bo zazwyczaj ma się na to czas. Proponuję zatem pyszne i sycące babeczki jajeczne z grillowaną cukinią,  pieczarkami, szalotką, i mixem serów. Do tego grzanki pełnoziarniste skropione oliwą i jest super. Poniżej przepis na 4 babeczki.

 

SKŁADNIKI:

ok. 100 g cukinii

2 pieczarki

1 mała cebula szalotka lub inna

50 g serów (u mnie tarta Gouda i trochę pleśniowego)

2 jajka

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię umyć i pokroić na cienkie plastry. Usmażyć na odrobinie oleju na patelni grillowej. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni usmażyć pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i cebulę. Też doprawić na koniec i przełożyć do cukinii. Następnie do miski wbić jajka, dodać tarte sery i ewentualnie jeszcze doprawić, ale z umiarem, bo sery są słone, a cała reszta była już wcześniej doprawiana. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra-dół. Formę do muffinek lub małe kokilki wysmarować olejem lub masłem. Nałożyć łyżką masę do foremek i włożyć do piekarnika na 15 minut. Podawać na ciepło z pieczywem.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
04 października 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...