czyli radosna twórczość w kuchni...
Niedziela to taki dzień, kiedy można poeksperymentować ze śniadaniem, bo zazwyczaj ma się na to czas. Proponuję zatem pyszne i sycące babeczki jajeczne z grillowaną cukinią, pieczarkami, szalotką, i mixem serów. Do tego grzanki pełnoziarniste skropione oliwą i jest super. Poniżej przepis na 4 babeczki.
SKŁADNIKI:
ok. 100 g cukinii
2 pieczarki
1 mała cebula szalotka lub inna
50 g serów (u mnie tarta Gouda i trochę pleśniowego)
2 jajka
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyć i pokroić na cienkie plastry. Usmażyć na odrobinie oleju na patelni grillowej. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni usmażyć pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i cebulę. Też doprawić na koniec i przełożyć do cukinii. Następnie do miski wbić jajka, dodać tarte sery i ewentualnie jeszcze doprawić, ale z umiarem, bo sery są słone, a cała reszta była już wcześniej doprawiana. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra-dół. Formę do muffinek lub małe kokilki wysmarować olejem lub masłem. Nałożyć łyżką masę do foremek i włożyć do piekarnika na 15 minut. Podawać na ciepło z pieczywem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.