czyli radosna twórczość w kuchni...
Poznaj prosty i sprawdzony przepis na babkę marmurkową. Zawsze wychodzi, jest pulchna, wilgotna, bardzo smaczna. Idealna na świąteczny stół i nie tylko. Doskonała również do popołudniowej kawki. Naprawdę polecam :-)
SKŁADNIKI:
3 jajka
170 g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
120 ml oleju
180 ml mleka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
2 łyżki ciemnego kakao
2-3 łyżki mleka
Polewa:
120 g czekolady deserowej
120 ml śmietany 30%
płatki migdałów
PRZYGOTOWANIE:
Jajka, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli przekładamy do miski i ubijamy mikserem na gęstą puszystą masę. Następnie wlać mleko i olej i mieszać na małych obrotach lub ręcznie trzepaczką.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do ciasta, delikatnie mieszając.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części wsypać kakao i wlać 2-3 łyżki mleka, dokładnie wymieszać.
Formę do babki z kominem (średnica 24 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Ciasto wlewać partiami, raz jasne, raz ciemne.
Ciasto piec w 180 stopniach przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i babkę zostawić na kilka minut przy otwartych drzwiach piekarnika. Następnie wyjąć z formy i wystudzić.
Przygotować polewę czekoladową.
Do rondelka włożyć kawałki czekolady, roztapiać na małej mocy palnika, powoli wlewać śmietanę, ciągle mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Polewę rozprowadzić na babce, górę posypać płatkami migdałów i wystudzić.
Polecam, bo babka jest pyszna:-)
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.