czyli radosna twórczość w kuchni...
Na świątecznym stole nie może zabraknąć babki. Wrzucam zatem prosty przepis na szybką babkę. Babeczka przepyszna, na masełku, rewelacja. Poniżej przepis na formę do babki z kominem (średnica 26 cm). Zachęcam również do skorzystania z mojego drugiego przepisu na babkę z adwokatem.
SKŁADNIKI:
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
200g masła (roztopić)
1 szklanka mąki pszennej tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z wanilią (nie mylić z wanilinowym)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Formę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół.
Jajka razem z cukrem i cukrem z wanilią ubić mikserem na szybkich obrotach na gęstą puszystą masę.
Suche składniki, czyli obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. Roztopione masło wystudzić, ma być letnie.
Do ubitej masy jajecznej wsypywać partiami mąki na mniejszych obrotach miksera. Na koniec powoli wlewać masło i dalej ubijać do połączenia składników. Ciasto wlać do formy i włożyć do piekarnika. Piec 40-45 minut do suchego patyczka.
Po wyjęciu chwilę studzić w formie, potem przełożyć na kratkę. Górę babki posypałam cukrem pudrem, polałam polewą czekoladową i dodatkowo przyozdobiłam kandyzowaną skórką pomarańczową.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.