© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Babka wielkanocna

Na świątecznym stole nie może zabraknąć babki. Wrzucam zatem prosty przepis na szybką babkę. Babeczka przepyszna, na masełku, rewelacja. Poniżej przepis na formę do babki z kominem (średnica 26 cm). Zachęcam również do skorzystania z mojego drugiego przepisu na babkę z adwokatem.

 

SKŁADNIKI:

4 duże jajka w temperaturze pokojowej

200g masła (roztopić)

1 szklanka mąki pszennej tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru z wanilią (nie mylić z wanilinowym)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Formę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół.

Jajka razem z cukrem i cukrem z wanilią ubić mikserem na szybkich obrotach na gęstą puszystą masę.

Suche składniki, czyli obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. Roztopione masło wystudzić, ma być letnie.

Do ubitej masy jajecznej wsypywać partiami mąki na mniejszych obrotach miksera. Na koniec powoli wlewać masło i dalej ubijać do połączenia składników. Ciasto wlać do formy i włożyć do piekarnika. Piec 40-45 minut do suchego patyczka.

Po wyjęciu chwilę studzić w formie, potem przełożyć na kratkę. Górę babki posypałam cukrem pudrem, polałam polewą czekoladową i dodatkowo przyozdobiłam kandyzowaną skórką pomarańczową.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
02 kwietnia 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...