© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Babka z adwokatem

Do kawki polecam pyszną, wilgotna, delikatną w smaku babkę z likierem jajecznym, dopieszczoną owocami czerwonej porzeczki i polewą czekoladową z jadalnym brokatem. Z tego przepisu babka zawsze się udaje. Poniżej przepis na dwie małe keksówki lub formę okrągłą do babki.

 

SKŁADNIKI:

6 jajek

300 g mąki tortowej

2 płaskie łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła

15 łyżek oleju

10 łyżek adwokatu

2 łyżki wody

1,5 szklanki cukru pudru

1 op. cukru z wanilią

2 łyżeczki ciemnego kakao

szczypta soli

Polewa czekoladowa:

1 gorzka czekolada (100 g)

2 łyżki śmietany 18%

kilka łyżek mleka (dodajemy, mieszamy i sprawdzamy gęstość)

2 łyżeczki cukru pudru

Czekoladę rozpuścić w rondelku z resztą składników, mieszać i dodawać stopniowo mleka do uzyskania potrzebnej gęstości.

 

PRZYGOTOWANIE:

Do rondla włożyć masło, wlać olej, wodę, adwokat. Zagrzać do rozpuszczenia masła. Następnie wsypać cukier i cukier waniliowy. Mieszać i gotować na małym ogniu przez ok 10 minut. Wystudzić. Masę przelać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Do letniej masy wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać mikserem. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę i delikatnie ją wmieszać do ciasta. 2/3 ciasta przelać do wysmarowanych masłem keksówek lub okrągłej formy.  Do pozostałej części dodać kakao, wymieszać i wlać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z formy i studzić na kratce. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
26 lipca 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...