czyli radosna twórczość w kuchni...
Do kawki polecam pyszną, wilgotna, delikatną w smaku babkę z likierem jajecznym, dopieszczoną owocami czerwonej porzeczki i polewą czekoladową z jadalnym brokatem. Z tego przepisu babka zawsze się udaje. Poniżej przepis na dwie małe keksówki lub formę okrągłą do babki. Zachęcam również do mojego drugiego przepisu na babkę piaskową.
SKŁADNIKI:
6 jajek
300 g mąki tortowej
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
15 łyżek oleju
10 łyżek adwokatu
2 łyżki wody
1,5 szklanki cukru pudru
1 op. cukru z wanilią
2 łyżeczki ciemnego kakao
szczypta soli
Polewa czekoladowa:
1 gorzka czekolada (100 g)
2 łyżki śmietany 18%
kilka łyżek mleka (dodajemy, mieszamy i sprawdzamy gęstość)
2 łyżeczki cukru pudru
Czekoladę rozpuścić w rondelku z resztą składników, mieszać i dodawać stopniowo mleka do uzyskania potrzebnej gęstości.
PRZYGOTOWANIE:
Do rondla włożyć masło, wlać olej, wodę, adwokat. Zagrzać do rozpuszczenia masła. Następnie wsypać cukier i cukier waniliowy. Mieszać i gotować na małym ogniu przez ok 10 minut. Wystudzić. Masę przelać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Do letniej masy wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać mikserem. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę i delikatnie ją wmieszać do ciasta. 2/3 ciasta przelać do wysmarowanych masłem keksówek lub okrągłej formy. Do pozostałej części dodać kakao, wymieszać i wlać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z formy i studzić na kratce. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.