czyli radosna twórczość w kuchni...
Tym razem w roli głównej bagietki z dodatkiem zakwasu żytniego. Pyszne, pulchniutkie i chrupiąc. Nie pozostaje nic innego jak tylko zrobić. Polecam, bo domowe pieczywo jest najlepsze. Ponizej przepis na 4 bagietki długości ok. 35 cm.
SKŁADNIKI:
650 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g drożdży
2 łyżeczki cukru
90 ml oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
400 ml ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. Pozostałe składniki włożyć do miski, dodać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdą poprzekładać kilka razy do środka i uformować bagietki. Przełożyć je na formy do bagietek lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć je tak, żeby papier oddzielał bagietki. Następnie bagietki ponacinać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika spryskać wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni góra-dół przez ok. 15 minut do zrumienienia. Studzić na kratce.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.