GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

25 marca 2020

Tym razem w roli głównej bagietki z dodatkiem zakwasu żytniego. Pyszne, pulchniutkie i chrupiąc.  Nie pozostaje nic innego jak tylko zrobić. Polecam, bo domowe pieczywo jest najlepsze. Ponizej przepis na 4 bagietki długości ok. 35 cm.

 

SKŁADNIKI:

650 g mąki pszennej

100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

50 g drożdży

2 łyżeczki cukru

90 ml oleju

2 łyżeczki soli

2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

400 ml ciepłej wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. Pozostałe składniki włożyć do miski, dodać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdą poprzekładać kilka razy do środka i uformować bagietki. Przełożyć je na formy do bagietek lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć je tak, żeby papier oddzielał bagietki. Następnie bagietki ponacinać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika spryskać wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni góra-dół przez ok. 15 minut do zrumienienia. Studzić na kratce.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Bagietki orkiszowe na zakwasie

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie