czyli radosna twórczość w kuchni...
Bagietki czosnkowe pszenno-żytnie, idealne na kolację, takie pieczywo u mnie zawsze ma wzięcie. Po co kupować gotowce, jak można upiec samemu i to sto razy lepsze. Z poniższego przepisu wyszły 4 duże bagietki pieczone na formach do bagietek. Zachęcam, bo warto.
SKŁADNIKI:
650 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
100 g masła (roztopić)
2 łyżeczki soli
50 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
100-150 ml ciepłego mleka (w zależności od użytej mąki, można dolać w czasie wyrabiania)
Masło czosnkowe:
100 g miękkiego masła
3-4 ząbki czosnku (przecisnąć)
sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Wszystko dokładnie wymieszać.
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski lub misy robota wsypać mąki, dodać pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać mleka/wody lub podsypać mąką. Ciasto rzucić kilka razy o blat. Następnie przełożyć je do miski wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą. Zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
W tym czasie przygotować masło czosnkowe.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części i formujemy bagietki, które odkładamy na formy do bagietek lub na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia w ten sposób, żeby zrobić z niego takie rynienki. Bagietki naciąć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 15 minut. Mają się podpiec. Następnie wyjąć bagietki z piekarnika i lekko wystudzić. Każdą bagietkę naciąć w tych samych miejscach i do każdego nacięcia wsmarować masło czosnkowe. To co zostanie na górze na końcu rozsmarować na całą bagietkę .Ponownie bagietki włożyć do piekarnika na ok. 5-10 minut do zrumienienia.
Najlepsze są na ciepło.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.