© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Bagietki z masłem czosnkowym i serem - doskonałe na każdą okazję

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale również mogą być na kolację lub jako imprezowa przekąska. Na moich imprezach takie jedzonko zawsze ma wzięcie, wszyscy je uwielbiają i w mig znikają ze stołu :-) Przygotowanie jest banalnie proste i mało czasochłonne. Dlatego gorąco Wam polecam zrobienie takich zapiekanek przy najbliższej okazji :-)

 

SKŁADNIKI:

1 długa bagietka lub 2 małe

100 g miękkiego masła

150 g tartego żółtego sera

5-6 ząbków czosnku

trochę siekanego koperku, pietruszki i szczypiorku

Dodatkowo:

ok. 80 cm folii aluminiowej

1 arkusz papieru do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotować masło czosnkowe. Do miski włożyć masło, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz siekaną zieleninę i całość wymieszać. Następnie dodać tarty ser i jeszcze raz dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa.

Folię aluminiową przeciąć na pół i położyć jeden kawałek obok drugiego. Na górę nałożyć papier do pieczenia.

Bagietkę przekroić najpierw na pół, a następnie osobno każdą połówkę na 1,5 cm kromeczki. 

Każdą kromkę smarować z jednej strony przygotowanym masłem, układać na papierze do pieczenia i dociskać kromki do siebie. 

To samo zrobić z drugą połówką bagietki. Jeśli masła trochę zostanie, można je rozsmarować na górze bagietek.

Gotowe posmarowane bagietki zwinąć mocno i szczelnie folią z papierem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni termoobieg lub 220 stopni góra-dół. Piec 15 minut.

Następnie otworzyć piekarnik i delikatnie rozchylić folię z papierem, bagietki mają być otwarte, piec jeszcze 10 minut.

Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, najlepiej smakują na ciepło.

Polecam, bo są naprawdę rewelacyjne :-)

 

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY lub na moim kanale YouTube

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
07 lipca 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...