YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

07 lipca 2022

Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale również mogą być na kolację lub jako imprezowa przekąska. Na moich imprezach takie jedzonko zawsze ma wzięcie, wszyscy je uwielbiają i w mig znikają ze stołu :-) Przygotowanie jest banalnie proste i mało czasochłonne. Dlatego gorąco Wam polecam zrobienie takich zapiekanek przy najbliższej okazji :-)

 

SKŁADNIKI:

1 długa bagietka lub 2 małe

100 g miękkiego masła

150 g tartego żółtego sera

5-6 ząbków czosnku

trochę siekanego koperku, pietruszki i szczypiorku

Dodatkowo:

ok. 80 cm folii aluminiowej

1 arkusz papieru do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotować masło czosnkowe. Do miski włożyć masło, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz siekaną zieleninę i całość wymieszać. Następnie dodać tarty ser i jeszcze raz dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa.

Folię aluminiową przeciąć na pół i położyć jeden kawałek obok drugiego. Na górę nałożyć papier do pieczenia.

Bagietkę przekroić najpierw na pół, a następnie osobno każdą połówkę na 1,5 cm kromeczki. 

Każdą kromkę smarować z jednej strony przygotowanym masłem, układać na papierze do pieczenia i dociskać kromki do siebie. 

To samo zrobić z drugą połówką bagietki. Jeśli masła trochę zostanie, można je rozsmarować na górze bagietek.

Gotowe posmarowane bagietki zwinąć mocno i szczelnie folią z papierem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni termoobieg lub 220 stopni góra-dół. Piec 15 minut.

Następnie otworzyć piekarnik i delikatnie rozchylić folię z papierem, bagietki mają być otwarte, piec jeszcze 10 minut.

Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, najlepiej smakują na ciepło.

Polecam, bo są naprawdę rewelacyjne :-)

 

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY lub na moim kanale YouTube

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Bagietki z masłem czosnkowym i serem - doskonałe na każdą okazję

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl