czyli radosna twórczość w kuchni...
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale również mogą być na kolację lub jako imprezowa przekąska. Na moich imprezach takie jedzonko zawsze ma wzięcie, wszyscy je uwielbiają i w mig znikają ze stołu :-) Przygotowanie jest banalnie proste i mało czasochłonne. Dlatego gorąco Wam polecam zrobienie takich zapiekanek przy najbliższej okazji :-)
SKŁADNIKI:
1 długa bagietka lub 2 małe
100 g miękkiego masła
150 g tartego żółtego sera
5-6 ząbków czosnku
trochę siekanego koperku, pietruszki i szczypiorku
Dodatkowo:
ok. 80 cm folii aluminiowej
1 arkusz papieru do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotować masło czosnkowe. Do miski włożyć masło, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz siekaną zieleninę i całość wymieszać. Następnie dodać tarty ser i jeszcze raz dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa.
Folię aluminiową przeciąć na pół i położyć jeden kawałek obok drugiego. Na górę nałożyć papier do pieczenia.
Bagietkę przekroić najpierw na pół, a następnie osobno każdą połówkę na 1,5 cm kromeczki.
Każdą kromkę smarować z jednej strony przygotowanym masłem, układać na papierze do pieczenia i dociskać kromki do siebie.
To samo zrobić z drugą połówką bagietki. Jeśli masła trochę zostanie, można je rozsmarować na górze bagietek.
Gotowe posmarowane bagietki zwinąć mocno i szczelnie folią z papierem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni termoobieg lub 220 stopni góra-dół. Piec 15 minut.
Następnie otworzyć piekarnik i delikatnie rozchylić folię z papierem, bagietki mają być otwarte, piec jeszcze 10 minut.
Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, najlepiej smakują na ciepło.
Polecam, bo są naprawdę rewelacyjne :-)
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY lub na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.