czyli radosna twórczość w kuchni...
Kto powiedział, że zapiekanki muszą być płaskie... można je zrobić inaczej. Jakiś czas temu robiłam w ten sposób faszerowaną cukinię i pomysł bardzo się Wam spodobał, dlatego zrobiłam takie zapiekanki z bagietek z serem i pieczarkami. Można je też zrobić jako przekąskę imprezową. Bardzo prosty sposób, a z wydrążonych bagietek powstała pyszna zapiekanka, także nic się nie zmarnowało :-)
SKŁADNIKI:
1 długa bagietka
500 g pieczarek
200 g tartego żółtego sera
1 cebula dowolna
100 ml oleju lub oliwy lub roztopionego masła do smarowania bagietek
sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku lub inne dowolne ulubione przyprawy
olej lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę. Chwilę smażyć i dodać pieczarki. Smażyć do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem. Wystudzić i przełożyć do miski. W misce pieczarki wymieszać z tartym serem.
Z bagietki odciąć piętki i całość pokroić na ok. 5 cm kawałki (mnie wyszło 12 sztuk). Ostrym nożem wydrążyć środki i je odłożyć (można je wykorzystać jako grzanki do zupy lub do zapiekanki, którą znajdziecie TUTAJ).
Każdy kawałek od środka wysmarować oliwą doprawioną solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Następnie bagietki faszerować pieczarkami i odstawić na blaszkę lub okrągłą formę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut do zrumienienia.
Polecam te zapiekanki, bo są pyszne :-)
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.