GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

06 września 2021

Wspaniały zdrowy obiad, prościej i smaczniej się nie da... bakłażany z piekarnika wyszły genialnie.  Nie trzeba ich wcześniej solić, nie są gorzkie, są pyszne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a można mieć cudowny obiad za niewielkie pieniądze. Polecam :-)

 

SKŁADNIKI:

bakłażany (najlepiej takie mniejsze)

oliwa lub olej

kilka ząbków czosnku

sól i pieprz do smaku

siekana zielenina np. pietruszka, koperek

 

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, naciąć nożem w kratkę tak, żeby nie uszkodzić skórki.

Przygotować olej lub oliwę zmieszaną z przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i siekaną zieleniną.

Bakłażany ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posolić i wmasować sól w miąższ, następnie na górze rozprowadzić oliwę.

Piec w 200 stopniach przez ok. 30-40 minut do zrumienienia. Tyle wystarczy, żeby delektować się ich cudownym smakiem :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Bakłażany z piekarnika

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie