czyli radosna twórczość w kuchni...
Wspaniały zdrowy obiad, prościej i smaczniej się nie da... bakłażany z piekarnika wyszły genialnie. Nie trzeba ich wcześniej solić, nie są gorzkie, są pyszne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a można mieć cudowny obiad za niewielkie pieniądze. Polecam :-)
SKŁADNIKI:
bakłażany (najlepiej takie mniejsze)
oliwa lub olej
kilka ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
siekana zielenina np. pietruszka, koperek
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, naciąć nożem w kratkę tak, żeby nie uszkodzić skórki.
Przygotować olej lub oliwę zmieszaną z przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i siekaną zieleniną.
Bakłażany ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posolić i wmasować sól w miąższ, następnie na górze rozprowadzić oliwę.
Piec w 200 stopniach przez ok. 30-40 minut do zrumienienia. Tyle wystarczy, żeby delektować się ich cudownym smakiem :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.