YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

12 listopada 2020

Bigos z kapusty białej i kiszonej z dodatkiem grzybów, śliwek suszonych, łopatki wieprzowej i kiełbasy. Już dawno za mną chodził, więc w końcu przyszedł czas na niego :-) Bigos to danie trochę czasochłonne, ale warto czekać na takie pyszności. Najlepszy będzie na następny dzień, gdy już wszystko się pięknie przegryzie. Zachęcam do skorzystania z mojego przepisu.

 

SKŁADNIKI:

1000 g kiszonej kapusty

500-700 g białej kapusty (połówka z takiej mniejszej główki)

1000 g łopatki wieprzowej

500 g kiełbasy

200 g boczku wędzonego

100-150 g grzybów (dałam mrożone, suszone trzeba wcześniej zamoczyć)

100 g śliwek suszonych

3 łyżki powideł śliwkowych

100 g przecieru pomidorowego

ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, cząber do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe kawałki. Mięso doprawić solą i pieprzem, następnie obsmażyć na patelni do zrumienienia. Potem zawartość przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem do wysokości mięsa, dodać kilka listków laurowych, kilkanaście ziaren ziela angielskiego, garnek przykryć pokrywą i zagotować. Dusić ok. 45 minut.

Grzyby pokroić na kawałki i wrzucić do mięsa.

Kapustę kiszoną pokroić i zalać wodą w garnku tylko do jej wysokości. Gotować ok. 45 minut.

Kapustę białą poszatkować i zagotować ok. 15 minut.

Kiełbasę i boczek pokroić na kawałki i usmażyć na patelni.

Kapustę kiszoną odcedzić, wlać do niej zawartość rondla (mięso z grzybami i wywarem), dodać ugotowaną białą kapustę, pokrojone na ćwiartki śliwki suszone, 3 łyżki powideł śliwkowych, usmażoną kiełbasę z boczkiem. Całość dobrze wymieszać, garnek przykryć pokrywą i dusić bigos ok. 1,5-2 h, od czasu do czasu mieszając.

Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, jeszcze doprawić solą, pieprzem i cząbrem, wymieszać, przykryć i dalej dusić ok. 10-15 minut.

Gotowe. Bigos, jak wiadomo, im starszy tym lepszy, więc można mieć obiadek na kilka dni.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Bigos z kapusty białej i kiszonej

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl