© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Bigos z kapusty białej i kiszonej

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Bigos z kapusty białej i kiszonej z dodatkiem grzybów, śliwek suszonych, łopatki wieprzowej i kiełbasy. Już dawno za mną chodził, więc w końcu przyszedł czas na niego :-) Bigos to danie trochę czasochłonne, ale warto czekać na takie pyszności. Najlepszy będzie na następny dzień, gdy już wszystko się pięknie przegryzie. Zachęcam do skorzystania z mojego przepisu.

 

SKŁADNIKI:

1000 g kiszonej kapusty

500-700 g białej kapusty (połówka z takiej mniejszej główki)

1000 g łopatki wieprzowej

500 g kiełbasy

200 g boczku wędzonego

100-150 g grzybów (dałam mrożone, suszone trzeba wcześniej zamoczyć)

100 g śliwek suszonych

3 łyżki powideł śliwkowych

100 g przecieru pomidorowego

ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, cząber do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe kawałki. Mięso doprawić solą i pieprzem, następnie obsmażyć na patelni do zrumienienia. Potem zawartość przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem do wysokości mięsa, dodać kilka listków laurowych, kilkanaście ziaren ziela angielskiego, garnek przykryć pokrywą i zagotować. Dusić ok. 45 minut.

Grzyby pokroić na kawałki i wrzucić do mięsa.

Kapustę kiszoną pokroić i zalać wodą w garnku tylko do jej wysokości. Gotować ok. 45 minut.

Kapustę białą poszatkować i zagotować ok. 15 minut.

Kiełbasę i boczek pokroić na kawałki i usmażyć na patelni.

Kapustę kiszoną odcedzić, wlać do niej zawartość rondla (mięso z grzybami i wywarem), dodać ugotowaną białą kapustę, pokrojone na ćwiartki śliwki suszone, 3 łyżki powideł śliwkowych, usmażoną kiełbasę z boczkiem. Całość dobrze wymieszać, garnek przykryć pokrywą i dusić bigos ok. 1,5-2 h, od czasu do czasu mieszając.

Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, jeszcze doprawić solą, pieprzem i cząbrem, wymieszać, przykryć i dalej dusić ok. 10-15 minut.

Gotowe. Bigos, jak wiadomo, im starszy tym lepszy, więc można mieć obiadek na kilka dni.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
12 listopada 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...