czyli radosna twórczość w kuchni...
Mój własny pomysł na ciasto, które tworzyło się w czasie tworzenia... dziwnie brzmi, ale tak było. Założenia były zupełnie inne, ale w trakcie robienia ciasta, koncepcja się zmieniła i powstało to :-) ciasto przepyszne. Można zrobić wersję dla dorosłych i nasączyć biszkopt alkoholem, to dopiero będzie smakować.
SKŁADNIKI:
Biszkopt (forma 35/25):
5 jajek
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe
600 ml mleka
200 g masła miękkiego
3-4 łyżki cukru
1 puszka ananasa
Masa śmietanowa:
250 g mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
1 op. żelatyny Fix
100 ml wrzątku + 50 ml zimnej wody
200 g orzechów włoskich łuskanych
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać. Do miski lub misy robota wbić jajka i dać cukier. Ubić na najwyższych obrotach na gęstą masę. Na koniec partiami wsypać mąkę i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni góra-dół przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu formę z ciastem rzucić na podłogę z wysokości ok. 30 cm, wtedy biszkopt nie opadnie. Wystudzić.
Masa budyniowa:
Budynie ugotować na mleku razem z cukrem i wystudzić. Ananas odcedzić na sitku i pokroić na małe kawałki. Sok będzie do nasączania ciasta. Masło zmiksować na puszystą masę, partiami dodawać budyń i ubijać na krem.
Masa śmietanowa:
W szklance wymieszać wrzątek z zimną wodą i żelatyną, żeby nie było grudek. Wystudzić. Do wysokiego naczynia dać pozostałe składniki oprócz orzechów i ubić na najwyższych obrotach, żeby powstał krem. Na koniec wlewać żelatynę i chwilkę ubijać. 3/4 orzechów ugnieść w moździerzu lub drobno pokroić, przełożyć do kremu i wymieszać. Resztę orzechów pokroić drobniej do posypania ciasta.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć z powrotem do formy dolny kawałek. W garnuszku wymieszać sok z ananasa i 150 ml przegotowanej zimnej wody (wodę można zastąpić wódką w wersji dla dorosłych). Nasączyć biszkopt. Na to rozsmarować krem budyniowy i ułożyć kawałki ananasa. Nałożyć drugi kawałek biszkoptu, znowu nasączyć i rozsmarować krem śmietankowy. Górę posypać orzechami. Ciasto schłodzić w lodówce min. 2 h.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.