GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

25 maja 2021

Mój własny pomysł na ciasto, które tworzyło się w czasie tworzenia... dziwnie brzmi, ale tak było. Założenia były zupełnie inne, ale w trakcie robienia ciasta, koncepcja się zmieniła i powstało to :-) ciasto przepyszne. Można zrobić wersję dla dorosłych i nasączyć biszkopt alkoholem, to dopiero będzie smakować.

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt (forma 35/25):

5 jajek

1/2 szklanki cukru

5 łyżek mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe

600 ml mleka

200 g masła miękkiego

3-4 łyżki cukru

1 puszka ananasa

Masa śmietanowa:

250 g mascarpone

300 ml śmietany kremówki 30%

3-4 łyżki cukru pudru

3 łyżki ciemnego kakao

1 op. żelatyny Fix

100 ml wrzątku + 50 ml zimnej wody

200 g orzechów włoskich łuskanych

 

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:

Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać. Do miski lub misy robota wbić jajka i dać cukier. Ubić na najwyższych obrotach na gęstą masę. Na koniec partiami wsypać mąkę i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni góra-dół przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu formę z ciastem rzucić na podłogę z wysokości ok. 30 cm, wtedy biszkopt nie opadnie. Wystudzić.   

Masa budyniowa:

Budynie ugotować na mleku razem z cukrem i wystudzić. Ananas odcedzić na sitku i pokroić na małe kawałki. Sok będzie do nasączania ciasta. Masło zmiksować na puszystą masę, partiami dodawać budyń i ubijać na krem. 

Masa śmietanowa:

W szklance wymieszać wrzątek z zimną wodą i żelatyną, żeby nie było grudek. Wystudzić. Do wysokiego naczynia dać pozostałe składniki oprócz orzechów i ubić na najwyższych obrotach, żeby powstał krem. Na koniec wlewać żelatynę i chwilkę ubijać. 3/4 orzechów ugnieść w moździerzu lub drobno pokroić, przełożyć do kremu i wymieszać. Resztę orzechów pokroić drobniej do posypania ciasta.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć z powrotem do formy dolny kawałek. W garnuszku wymieszać sok z ananasa i 150 ml przegotowanej zimnej wody (wodę można zastąpić wódką w wersji dla dorosłych). Nasączyć biszkopt. Na to rozsmarować krem budyniowy i ułożyć kawałki ananasa. Nałożyć drugi kawałek biszkoptu, znowu nasączyć i rozsmarować krem śmietankowy. Górę posypać orzechami. Ciasto schłodzić w lodówce min. 2 h.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Biszkopt z ananasem i orzechami

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie