czyli radosna twórczość w kuchni...
Proste i pyszne ciasto z brzoskwiniami. Lekki piankowy krem, galaretki i brzoskwinie współgrają tutaj idealnie. Takie ciasto będzie smakować gościom na imprezie, ale również będzie świetnym pomysłem jako dodatek do popołudniowej kawki. Poniżej składniki na formę 38x26 cm.
SKŁADNIKI:
6 jajek
10 łyżek mąki pszennej typ 450
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
2 śmietany Śnieżki
400 ml zimnego mleka
5 galaretek brzoskwiniowych
1 duża puszka brzoskwiń
PRZYGOTOWANIE:
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka osobno wymieszać z olejem. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Do białek partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie wlewać powoli żółtka i ubijać. Na koniec ręcznie delikatnie wmieszać mąkę. Formę wysmarować masłem, wylać ciasto i włożyć do piekarnika 170 stopni góra-dół na 25-30 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu wystudzić.
Biszkopt można również upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się kroi.
W garnku w 400 ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki i wystudzić. W drugim garnku w 1 l wrzątku rozpuścić 3 galaretki i wystudzić. Brzoskwinie odsączyć na sitku. Sok będzie do nasączania biszkoptu.
Brzoskwinie pokroić na plastry.
Biszkopt przeciąć na dwa płaty ciasta. Dolną cześć przełożyć z powrotem do formy i nasączyć sokiem brzoskwiniowym.
W wysokim naczyniu ubić mleko ze Śnieżkami, pod koniec wlać tężejącą galaretkę 400 ml. Powstałą piankę wyłożyć na ciasto. Na górę nałożyć drugi płat ciasta, nasączyć resztą soku brzoskwiniowego i ułożyć kawałki brzoskwiń. Górę zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki na min. 2h, najlepiej na całą noc.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.