czyli radosna twórczość w kuchni...
Zbliżają się Święta Wielkanocne, a jak Święta, to i słodkości. Tradycyjne babki i mazurki to wiadomo, ale można przygotować również inne ciasta. Stąd moja propozycja. Do kremu kajmakowego dodałam suszone czereśnie, świetnie do tego pasują. Jeśli nie macie, można zamienić na inne owoce suszone, świeże lub z kompotu. Poniższy przepis na formę 26/36 cm:
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
4 jajka w temperaturze pokojowej
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
SKŁADNIKI NA KREM:
400 g masy kajmakowej z puszki (z lodówki)
300 ml śmietany kremówki (z lodówki)
250 g mascarpone (z lodówki)
Dodatkowo:
100 g czereśni suszonych
SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
1 galaretka cytrynowa
2 Śnieżki w proszku
400 ml mleka
250 ml wody
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Jajka razem z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie partiami dodawać mąki i mieszać łyżką. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć, lekko wystudzić i zdjąć papier.
PRZGOTOWANIE KREMU:
Czereśnie dać na sitko, zalać wrzątkiem, zostawić na ok. pół godziny. Sok będzie do nasączenia biszkoptu.
Do misy robota przełożyć masę kajmakową, serek mascarpone i śmietanę. Ubić na sztywno na najwyższych obrotach.
Czereśnie odsączyć, pokroić na połówki i wymieszać z kremem.
PRZYGOTOWANIE PIANKI:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do lekkiego stężenia. Do miksera wlać mleko, wsypać Śnieżki i ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać galaretkę i dalej ubijać.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Biszkopt nasączyć, nałożyć masę kajmakową, na to pianka cytrynowa. Włożyć do lodówki na min. 2h. Górę posypać tartą czekoladą.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.