czyli radosna twórczość w kuchni...
Kolejna odsłona weekendowych wypieków, tym razem biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i musem z truskawek i galaretki :-) niebo w gębie :-) Korzystajcie póki trwa sezon na truskawki :-) Poniższy przepis na formę 25x35 cm.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem śmietanowy:
400 ml schłodzonej śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Mus truskawkowy:
700 g zmiksowanych truskawek
3 galaretki truskawkowe
500 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie na wolniejszych obrotach miksować i dodawać po kolei po jednym żółtku i trochę cukru. Na koniec delikatnie wmieszać w masę mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Biszkopt piec 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przeciąć wzdłuż na połowę.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, wlać żelatynę i dalej ubijać. Następnie porcjami dodawać serek mascarpone i ubić krem na puszystą masę. Włożyć do lodówki na ok. 15-20 minut.
W 500 ml gorącej wody rozpuścić 3 galaretki truskawkowe i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na dużych obrotach z wystudzonymi galaretkami i odłożyć do lodówki do lekkiego ścięcia.
Przełożenie ciasta:
biszkopt - krem śmietanowy - biszkopt - mus truskawkowy
Ciasto przełożyć do lodówki na ok. godzinę do całkowitego ścięcia galaretki.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.