© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i musem z truskawek i galaretek

Róże karnawałowe

Kolejna odsłona weekendowych wypieków, tym razem biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i musem z truskawek i galaretki :-) niebo w gębie :-) Korzystajcie póki trwa sezon na truskawki :-) Poniższy przepis na formę 25x35 cm.

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Krem śmietanowy:

400 ml schłodzonej śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łyżeczki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

1/3 szklanki gorącej wody

Mus truskawkowy:

700 g zmiksowanych truskawek

3 galaretki truskawkowe

500 ml gorącej wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielić od białek. Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie na wolniejszych obrotach miksować i dodawać po kolei po jednym żółtku i trochę cukru. Na koniec delikatnie wmieszać w masę mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Biszkopt piec 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przeciąć wzdłuż na połowę.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, wlać żelatynę i dalej ubijać. Następnie porcjami dodawać serek mascarpone i ubić krem na puszystą masę. Włożyć do lodówki na ok. 15-20 minut.

W 500 ml gorącej wody rozpuścić 3 galaretki truskawkowe i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na dużych obrotach z wystudzonymi galaretkami i odłożyć do lodówki do lekkiego ścięcia.

Przełożenie ciasta:

biszkopt - krem śmietanowy - biszkopt - mus truskawkowy

Ciasto przełożyć do lodówki na ok. godzinę do całkowitego ścięcia galaretki.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
05 czerwca 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...