© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami

Witam Was cieplutko w piątek piąteczek piątunio :-) Zbliża się weekend, a jak weekend to ciacho, chociaż przyznam szczerze, że u mnie to wzięcie mają wszelkiej maści drożdżowce, a takie biszkoptowe to dla odmiany od czasu do czasu. Lubicie sernik na zimno? A jakby dodać do tego pyszny pulchniutki i mięciutki biszkopcik? I jeszcze brzoskwinkę? Jak Wam wyszło 3 razy TAK, to konieczne musicie spróbować tego ciasta :-) Przepis poniżej jest na blachę wielkości 26x35.

 

SKŁADNIKI (biszkopt):

6 jajek

ok. 3/4 szklanki cukru (szklanka 250ml, dajcie wg uznania)

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie biszkoptu:

Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka na przemian. Na koniec delikatnie wmieszać mąki. Piec w temperaturze 170-180 stopni góra-dół przez ok 35-40 minut w zależności od piekarnika (do suchego patyczka). Po wyjęciu odwrócić formę i rzucić biszkopt na blat z wysokości ok. 30-40 cm. Włożyć z powrotem do blachy i czynność powtórzyć. Następnie włożyć biszkopt do blachy i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Rzucenie biszkoptem powoduje, że ciasto nie opada.

 

SKŁADNIKI (masa serowa):

1 kg twarogu w kubełku (u mnie Pilos z Lidla)

2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe

cukier puder do smaku

1 duża puszka brzoskwiń

 

Przygotowanie masy serowej:

Obie galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i wystudzić aż zaczną delikatnie tężeć (mają być gęstsze, nie mogą mocno stężeć, bo będą grudki w serze). Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry. Do soku z brzoskwiń wlać trochę wody, będzie do nasączania biszkoptu. Ser zmiksować, dodawać stopniowo galaretki i dalej miksować. Na koniec dodać cukier puder wg uznania. Masę serową włożyć na chwilę do lodówki do zgęstnienia.

 

Przygotowanie ciasta:

Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną warstwę nasączyć sokiem brzoskwiniowym. Następnie rozsmarować cienko masę serową, na to poukładać brzoskwinie i na nie dać jeszcze raz masę serową. Nałożyć drugi biszkopt, nasączyć i nałożyć masę serową. Na górę ciasta można zetrzeć czekoladę. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
28 lutego 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...