czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzisiaj pochwalę się ciastem, jakie ostatnio upiekłam na imprezę urodzinową mojego męża do pracy. Żeby Was zachęcić do wypróbowania powiem tylko tyle, że rozeszło się w mig i ocalał tylko ten kawałek do zdjęcia :-) ciasto upiekłam z przepisu mojej idolki siostry Anastazji, jest przepyszne :-) Ciasto ze zdjęcia jest wysokie, bo piekło się na blasze 30x25 cm, można je spokojnie zrobić na blasze 35x25, będzie wtedy trochę niższe.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWO-ŚMIETANOWĄ:
500 g twarogu drobno mielonego
3 łyżki cukru
500 ml śmietany 30 % lub 36 %
1 śmietana śnieżka lub 2 śmietanfixy
2 galaretki cytrynowe
1 łyżka cukru pudru
DODATKI:
100 g wiórek kokosowych
50 g masła
1 słoik jasnego dżemu
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWO-ŚMIETANOWEJ:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Ser utrzeć z cukrem, dodając połowę tężejącej galaretki. W osobnym naczyniu ubić śmietanę ze śnieżką lub śmietanfixami , dodać cukeir puder i drugą połowę tężejącej galaretki. Ubitą śmietanę połączyć z masą serową i delikatnie wymieszać.
Kokos podsmażyć na maśle na patelni.
Przekładamy ciasto:
Na pierwszą część biszkoptu nakładamy masę serowo-śmietanową i nakładamy drugą połowę biszkoptu. Następnie górę ciasta smarujemy dżemem i posypujemy pieczonym kokosem.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.