© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Biszkopt z masą serowo-śmietanową z pieczonym kokosem

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Dzisiaj pochwalę się ciastem, jakie ostatnio upiekłam na imprezę urodzinową mojego męża do pracy. Żeby Was zachęcić do wypróbowania powiem tylko tyle, że rozeszło się w mig i ocalał tylko ten kawałek do zdjęcia :-) ciasto upiekłam z przepisu mojej idolki siostry Anastazji,  jest przepyszne :-) Ciasto ze zdjęcia jest wysokie, bo piekło się na blasze 30x25 cm, można je spokojnie zrobić na blasze 35x25, będzie wtedy trochę niższe.

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

6 jajek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWO-ŚMIETANOWĄ:

500 g twarogu drobno mielonego 

3 łyżki cukru

500 ml śmietany 30 % lub 36 %

1 śmietana śnieżka lub 2 śmietanfixy

2 galaretki cytrynowe

1 łyżka cukru pudru

 

DODATKI:

100 g wiórek kokosowych

50 g masła

1 słoik jasnego dżemu

 

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół. 

 

PRZYGOTOWANIE MASY SEROWO-ŚMIETANOWEJ:

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Ser utrzeć z cukrem, dodając połowę tężejącej galaretki. W osobnym naczyniu ubić śmietanę ze śnieżką lub śmietanfixami , dodać cukeir puder i drugą połowę tężejącej galaretki.  Ubitą śmietanę połączyć z masą serową i delikatnie wymieszać.

Kokos podsmażyć na maśle na patelni.

Przekładamy ciasto:

Na pierwszą część biszkoptu nakładamy masę serowo-śmietanową i nakładamy drugą połowę biszkoptu. Następnie górę ciasta smarujemy dżemem i posypujemy pieczonym kokosem.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

19 marca 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...