czyli radosna twórczość w kuchni...
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Choć większość z nas zna go w wersji gotowanej w osolonej wodzie, dziś pokażę Wam zupełnie nowy sposób jego przygotowania: chrupiący bób z airfryera. Idealny jako przekąska, dodatek do sałatki, czy nawet zdrowy zamiennik chipsów!
SKŁADNIKI:
500 g świeżego bobu
2-3 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
opcjonalnie: chili lub parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Bób umyj i wrzuć do garnka z osolą wrzącą wodą. Gotuj ok. 8 minut, następnie przelej przez sitko i opłucz zimną wodą. Bób można obrać ze skórki.
Bób przełóż do miski, dodaj oliwę oraz przyprawy. Całość wymieszaj i przełóż do airfryera.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
W połowie czasu potrząśnij koszykiem, żeby bób równomiernie się przypiekł.
Po wyjęciu bób możesz lekko skropić sokiem z cytryny. Podawaj na ciepło lub na zimno – smakuje wyśmienicie w obu wersjach.
Wezwanie do działania:
Wypróbuj ten przepis na bób z airfryera i podziel się swoimi wrażeniami w komentarzach! Oznacz mnie również na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, abym mogła zobaczyć Twoje kulinarne dzieło!
Dodatkowe informacje:
© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.