GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

28 lipca 2021

Bruschetta to jedno z tych dań śniadaniowych, które mi się nigdy nie znudzą. W zasadzie to tylko od nas zależy, z czym zjemy te chrupiące zapiekane w piekarniku bagietki. Tym razem wersja z awokado i salsą pomidorową. TUTAJ znajdziecie inną propozycję bruschetty. Zachęcam do spróbowania :-)

 

SKŁADNIKI:

2 małe bagietki lub 1 długa

2 pomidory

1 dojrzałe awokado

1 papryczka chili lub słodka

2 ząbki czosnku

ok. 100 ml oliwy

świeża zielenina typu szczypiorek i pietruszka

sól, pieprz i sok z cytryny lub limonki do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Oliwę zmieszać z przeciśniętym czosnkiem. Pomidory pokroić w plastry i usunąć gniazda nasienne. Następnie drobno pokroić w kosteczkę. Papryczkę również drobno pokroić i wymieszać z pomidorami. Dodać posiekaną zieleninę, doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny lub limonki.

Awokado obrać i rozgnieść widelcem na pastę. Doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny lub limonki.

Bagietki pokroić po skosie na kromki. Każdą posmarować oliwą i włożyć na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do zrumienienia. Wyjąć, posmarować pastą z awokado i nałożyć salsę pomidorową.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Bruschetta z awokado i salsą pomidorową

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie