czyli radosna twórczość w kuchni...
Bruschetta to słynna włoska przekąska podawana zazwyczaj ze świeżymi pomidorami i bazylią. U mnie w troszkę w innym wydaniu, bo z pomidorami suszonymi, kaparami i mozarellą z dodatkiem listków rukoli. Bardzo proste i szybkie śniadanie, a do tego mega pyszne. TUTAJ jest inna wersja bruschetty, równie pyszna.
SKŁADNIKI:
1 długa bagietka
6-8 łyżek oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku (można dać więcej, mniej lub pominąć jak nie lubicie)
suszone zioła oregano i bazylii (dałam gotową mieszankę przypraw do bruschetty)
1 op. małych kulek mozarelli
sól i pieprz do smaku
pomidory suszone w oliwie (zależy ile robicie kanapek, ja zużyłam prawie cały słoik)
kapary ze słoiczka
listki rukoli
PRZYGOTOWANIE:
Bagietkę pokroić w poprzek na kromki. Pomidory i kapary drobno pokroić.
W misce wymieszać oliwę, przeciśnięty czosnek, przyprawy, sól i pieprz.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kromki pieczywa ułożyć na blasze, każdą kromkę posmarować oliwą. Piekarnik z funkcją grilla nagrzać do 200 stopni. Blachę włożyć do piekarnika na ok. 2-3 minuty, po czym wyjąć, nałożyć pomidory z kaparami, połówki kulek mozarelli. Ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 2-3 minuty i gotowe.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.