GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

06 stycznia 2021

Bruschetta to słynna włoska przekąska podawana zazwyczaj ze świeżymi pomidorami i bazylią. U mnie w troszkę w innym wydaniu, bo z pomidorami suszonymi, kaparami i mozarellą z dodatkiem listków rukoli. Bardzo proste i szybkie śniadanie, a do tego mega pyszne. TUTAJ jest inna wersja bruschetty, równie pyszna.

 

SKŁADNIKI:

1 długa bagietka

6-8 łyżek oliwy z oliwek

2-3 ząbki czosnku (można dać więcej, mniej lub pominąć jak nie lubicie)

suszone zioła oregano i bazylii (dałam gotową mieszankę przypraw do bruschetty)

1 op. małych kulek mozarelli

sól i pieprz do smaku

pomidory suszone w oliwie (zależy ile robicie kanapek, ja zużyłam prawie cały słoik)

kapary ze słoiczka

listki rukoli

 

PRZYGOTOWANIE:

Bagietkę pokroić w poprzek na kromki. Pomidory i kapary drobno pokroić.

W misce wymieszać oliwę, przeciśnięty czosnek, przyprawy, sól i pieprz.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Kromki pieczywa ułożyć na blasze, każdą kromkę posmarować oliwą. Piekarnik z funkcją grilla nagrzać do 200 stopni. Blachę włożyć do piekarnika na ok. 2-3 minuty, po czym wyjąć, nałożyć pomidory z kaparami, połówki kulek mozarelli. Ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 2-3 minuty i gotowe.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Bruschetta z pomidorami suszonymi

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie