czyli radosna twórczość w kuchni...
Moja propozycja na pyszne i szybkie śniadanie, kolację lub przekąskę imprezową. Coś dla miłośników szpinaku, czyli bruschetta ze szpinakiem. No jak to mówią... miód w gębie :-) Jestem ciekawa, czy będzie Wam smakować :-) Wykonanie jest banalne, dosłownie kilka składników, kilkanaście minut i gotowe.
SKŁADNIKI:
1 długa bagietka
300 g świeżego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
ok. 100 g sera feta
sól i pieprz do smaku
parmezan lub grana padano
Dodatkowo:
ok. 100 ml oliwy
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Oliwę mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Bagietkę kroimy na grubsze kromki, każdą smarujemy przygotowaną oliwą i wkładamy na kilka minut do piekarnika na 220-230 stopni do zrumienienia.
W tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić liście szpinaku i czekać aż zmniejszą objętość. Następnie dodać kawałki fety, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku. Chwilę smażyć i odstawić.
Nakładać farsz na zrumienione bagietki, górę posypać tartym parmezanem lub grana padano.
Bruschetty są rewelacyjne, polecam :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.