© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Strona pozycjonowana przez : www.VD.pl

Brzoskwiniowa fantazja

Brzoskwiniowa fantazja - tak nazwałam moje autorskie ciasto, od razu mówię, że jest przepyszne :-) Bardzo proste, biszkopt można zrobić dzień wcześniej, chociaż mój był zrobiony od razu. Biszkopt jest z dodatkiem oleju, dlatego bardzo dobrze się kroi. Przepis na formę o średnicy 26 cm:

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

4 duże jajka

pół szklanki cukru

5 dużych łyżek mąki pszennej

3 płaskie łyżki ciemnego kakao

pół łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki oleju

szczypta soli

Dodatkowo:

4 galaretki brzoskwiniowe

2 śmietany Śnieżki

300 ml zimnego mleka

1 duża puszka brzoskwiń

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka osobno wymieszać z olejem. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Do białek partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie wlewać powoli żółtka i ubijać. Na koniec ręcznie delikatnie wmieszać mąkę. Formę wysmarować masłem, wylać ciasto i włożyć do piekarnika 170 stopni góra-dół na 25-30 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu wystudzić.

W garnku w 400 ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki i wystudzić. W drugim garnku w 500 ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki i wystudzić. Brzoskwinie odsączyć na sitku, sok wlać do 500 ml galaretki i uzupełnić do poziomu 800 ml, wymieszać i studzić. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do galaretki.

Z biszkoptu odciąć górę, nasączyć resztą soku brzoskwiniowego. Wylać tężejącą galaretkę z owocami i włożyć do lodówki.

W wysokim naczyniu ubić mleko ze Śnieżkami, pod koniec wlać tężejącą galaretkę 400 ml. Powstałą piankę wyłożyć na ciasto i do lodówki na kilka godzin.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
17 października 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...