czyli radosna twórczość w kuchni...
Brzoskwiniowa fantazja - tak nazwałam moje autorskie ciasto, od razu mówię, że jest przepyszne :-) Bardzo proste, biszkopt można zrobić dzień wcześniej, chociaż mój był zrobiony od razu. Biszkopt jest z dodatkiem oleju, dlatego bardzo dobrze się kroi. Przepis na formę o średnicy 26 cm:
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 duże jajka
pół szklanki cukru
5 dużych łyżek mąki pszennej
3 płaskie łyżki ciemnego kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
szczypta soli
Dodatkowo:
4 galaretki brzoskwiniowe
2 śmietany Śnieżki
300 ml zimnego mleka
1 duża puszka brzoskwiń
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka osobno wymieszać z olejem. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Do białek partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie wlewać powoli żółtka i ubijać. Na koniec ręcznie delikatnie wmieszać mąkę. Formę wysmarować masłem, wylać ciasto i włożyć do piekarnika 170 stopni góra-dół na 25-30 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu wystudzić.
W garnku w 400 ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki i wystudzić. W drugim garnku w 500 ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki i wystudzić. Brzoskwinie odsączyć na sitku, sok wlać do 500 ml galaretki i uzupełnić do poziomu 800 ml, wymieszać i studzić. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do galaretki.
Z biszkoptu odciąć górę, nasączyć resztą soku brzoskwiniowego. Wylać tężejącą galaretkę z owocami i włożyć do lodówki.
W wysokim naczyniu ubić mleko ze Śnieżkami, pod koniec wlać tężejącą galaretkę 400 ml. Powstałą piankę wyłożyć na ciasto i do lodówki na kilka godzin.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.