© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Bûche de Noël - francuskie ciasto bożonarodzeniowe

Róże karnawałowe

W tym roku na moim świątecznym stole zawita bożonarodzeniowe ciasto przygotowywane we Francji... Bûche de Noël. Miały być pierniki, ale gdy córka zrobiła te pyszności, to rodzinka stwierdziła, że... pierniki to kiedy indziej zrobimy. Ciasto jest rewelacyjne, więc jeśli jeszcze zastanawiacie się nad świątecznymi wypiekami, to już nie musicie. Bûche de Noël  to rolada biszkoptowa, u mnie z dodatkiem przyprawy korzennej, kakao i czekolady... do tego krem na bazie mascarpone i śmietany, a całość polana polewą czekoladową i stylizowana na kawałek drewna. Warto spróbować, bo rolada jest przepyszna:-)

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

4 jajka

100 g cukru

100 g mąki pszennej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki ciemnego kakao

2 łyżeczki przyprawy korzennej

1 łyżeczka cynamonu

4 kosteczki czekolady deserowej (zetrzeć)

Krem do przełożenia:

100 g serka mascarpone

300 ml śmietany 30% lub 36%

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu waniliowego

Polewa czekoladowa:

200 ml śmietany kremówki

200 g czekolady deserowej

 

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i przyprawą korzenną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać, ubijając, partiami cukier i żółtka. Do masy dodać partiami suche składniki i delikatnie wmieszać. Na koniec dać tartą czekoladę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować cienko na prostokąt i piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto od razu przełożyć na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć w rulon. Zostawić do wystygnięcia.

Krem do przełożenia:

Mascarpone, śmietanę, cukier puder i pastę waniliową przełożyć do miski i ubić mikserem na krem.

Polewa czekoladowa:

W garnuszku pogrzać śmietanę, dodać kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia i powstania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i wystudzić, ale nie mocno, żeby można było polać ciasto.

Przygotowanie rolady:

Ciasto rozwinąć, rozsmarować masę kremową i zwinąć. Następnie uciąć kawałek rolady i przyłożyć z boku. Polać ciasto polewą czekoladową i stylizować na pień drzewa.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
22 grudnia 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...