© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Bułeczki czosnkowe zawijane z serem

Są tu fani pieczywa czosnkowego... dla Was te pyszne bułeczki czosnkowe z serem! Są rewelacyjne, zazwyczaj królują na moich imprezach grillowych, schodzą w mig, niektórzy twierdzą, że nawet mięsa do grilla nie trzeba, bułki wymiatają :-) z poniższego przepisu wyszło 20 sztuk:

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

60 ml oleju

300 ml ciepłej wody

Dodatkowo:

6 plastrów sera żółtego

100 g masła

3-4 ząbki czosnku

sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże razem z cukrem rozpuścić w wodzie. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej i wodę z drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto, miskę przykryć ręcznikiem lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut (ma podwoić objętość).

W tym czasie przygotować masło czosnkowe. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez prasę czosnek i doprawić.

Ciasto po wyrośnięciu przekroić na pół i każdą część rozwałkować na taki prostokąt, żeby zmieściło się na nim 6 plastrów sera. Każdą część pędzelkiem posmarować masłem. Na jedną ułożyć ser i przykryć drugim ciastem. Dokładnie docisnąć i skleić brzegi. Przeciąć wzdłuż długiego boku na pół, następnie wzdłuż krótkiego boku na paski szerokości 1,5-2 cm (mnie wyszło w sumie 20 pasków). Każdy pasek zwinąć w spiralkę, a następnie do środka w ślimak. Końcówki podłożyć do dołu. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chwilę zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
04 maja 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...