czyli radosna twórczość w kuchni...
Są tu fani pieczywa czosnkowego... dla Was te pyszne bułeczki czosnkowe z serem! Są rewelacyjne, zazwyczaj królują na moich imprezach grillowych, schodzą w mig, niektórzy twierdzą, że nawet mięsa do grilla nie trzeba, bułki wymiatają :-) z poniższego przepisu wyjdzie 18-20 sztuk:
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
60 ml oleju
300 ml ciepłej wody
Dodatkowo:
6 plastrów sera żółtego
100 g miękkiego masła
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
natka pietruszki i koperek
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże razem z cukrem rozpuścić w wodzie. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej i wodę z drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto, miskę przykryć ręcznikiem lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut (ma podwoić objętość).
W tym czasie przygotować masło czosnkowe. Do masła dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, doprawić i dodać siekaną pietruszkę i koperek.
Ciasto po wyrośnięciu przekroić na pół i każdą część rozwałkować na taki prostokąt, żeby zmieściło się na nim 6 plastrów sera. Każdą część posmarować masłem. Na jedną ułożyć ser i przykryć drugim ciastem. Dokładnie docisnąć i skleić brzegi. Przeciąć wzdłuż długiego boku na pół, następnie wzdłuż krótkiego boku na paski szerokości 1,5-2 cm (mnie wyszło w sumie 18 pasków). Każdy pasek zwinąć w spiralkę, a następnie do środka w ślimak. Końcówki podłożyć do dołu. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chwilę zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.