czyli radosna twórczość w kuchni...
Przepyszne bułeczki z patelni idealne na śniadanie, kolację lub imprezę. Proste i szybkie do zrobienia... no trzeba jedynie poczekać aż ciasto wyrośnie. Takie bułki można wykorzystać naprawdę do wszystkiego, u mnie w formie mini burgerów z kurczakiem :-) Poniżej przepis na ok. 10 bułeczek:
SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
70 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka miękkiego masła
PRZYGOTOWANIE:
Do naczynia wlać mleko, wodę, dodać cukier, pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. Do miski lub misy robota wsypać pozostałą mąkę, dodać sól, masło i wlać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm, szklanką wydrążyć kółka i odstawić do napuszenia.
Rozgrzać patelnię i bułki piec na suchej patelni, pod przykryciem, po kilka minut z każdej strony, aż urosną i będą rumiane.
Bułki są przepyszne :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.