czyli radosna twórczość w kuchni...
Przepis na pyszne bułeczki idealne na weekendowe śniadanie. Ciasto wyrastało przez noc, żeby rano cieszyć podniebienia pysznymi mięciutkimi bułkami. Można je zrobić w dwóch wersjach, na szybko i na noc, różnica polega na ilości użytych drożdży... od Ciebie zależy, którą wersję wybierzesz :-)
SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
kuleczka drożdży wielkości ziarenka kukurydzy lub groszku (lub 30g drożdży w szybkiej wersji)
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
300 ml ciepłej wody
60 ml oleju
100 g drobno tartego żółtego sera
1 żółtko + 1 łyżka mleka
ew. ziarenka do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać zaczyn (w wersji nocnej ser dodać po wyrośnięciu ciasta). Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na całą noc 12h (lub ok. godzinę w szybkiej wersji dodając od razu przy wyrabianiu tarty ser).
Następnie nocne ciasto wyrobić ponownie z dodatkiem sera, podzielić na małe kawałki, z których uformować 13 bułeczek. Bułki układać w okrągłej formie wysmarowanej masłem. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać ziarenkami. Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.