czyli radosna twórczość w kuchni...
Proste i mega pyszne bułeczki z ciasta na pizzę. Z tego przepisu wyjdzie Wam ok. 28-30 sztuk. Ja robię je pół na pół z żółtym serem w środku i podaję z domowym masełkiem czosnkowym.
SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki pszennej typ 450 (ja robię również z typu 0)
5 dag drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
60 ml oliwy z oliwek
300 ml przegotowanej ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozkruszam w miseczce i zasypuję cukrem, odstawiam na chwilę, aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiewam do dużej miski. Do tego dodaję sól i oliwę. Drożdże mieszam łyżeczką, aż staną się zupełnie płynne. Następnie wlewam je do miski z mąką. Na koniec wlewam ciepłą przegotowaną wodę i wyrabiam ciasto. Zajmuje mi to ok. 5-10 minut. Jeśli ciasto klei się do rąk, to podsypcie delikatnie mąką. Po wyrobieniu miskę odstawiam na 30-40 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ręcznikiem kuchennym, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto po wyrośnięciu kroję na 4 porcje. Po kolei biorę każdą porcję i robię z niej rulonik ok. 30 cm . Każdy rulonik kroję na 7-8 kawałków i formuję z nich bułeczki. Do części bułeczek wkładam troszkę tartego sera. Tak przygotowane bułeczki układam na blachę wyłożoną papierem, robię na nich krzyżyki, przykrywam ręcznikiem kuchennym i pozostawiam do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut. Wyrośnięte smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję sezamem i czarnuszką oraz wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 240 stopni (termoobieg) na ok. 8-10 minut, patrząc, żeby się nie przypaliły.
Bułeczki podaję z domowej roboty masełkiem zmieszanym z przeciśniętym czosnkiem i ziołami suszonymi.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.