© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Bułeczki z serem i masłem czosnkowo-ziołowym

Przepis na zupę krem z pieczarek

Poznajcie przepis na pyszne bułeczki drożdżowe, idealne na kolację, imprezę lub grilla. Poniżej przepis na 12 szt, dla naszej 4-osobowej rodzinki zdecydowanie za mało :-)

 

SKŁADNIKI:

300 g mąki orkiszowej

200 g mąki pszennej 650 

100 g jogurtu gęstego 

250 ml ciepłego mleka 

30 g drożdży 

1,5 łyżeczki soli 

1 łyżeczka cukru 

30 g roztopionego masła 

Nadzienie do bułek:

50 g roztopionego masła 

posiekany koperek i pietruszka

4 ząbki czosnku 

Masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i ziołami 

100 g tartego żółtego sera 

1 jajko do posmarowania bułek 

czarnuszka, sezam i słonecznik do posypania bułek 

 

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku zmieszać mleko, cukier i drożdże. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. W misce zmieszać mąki, sól, jogurt i masło. Następnie dodać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią i odłożyć do wyrośnięcia na ok 40-50 minut. Następnie ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozłożyć ręką na owal, pociąć nożem paski, posmarować masłem czosnkowym, posypać tartym serem i zawinąć na skos w roladę. Następnie roladę zawinąć w ślimak, a końcówkę włożyć do środka ślimaka. Przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Chwilę zostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec 20 minut w 190 stopniach góra-dół do zrumienienia. 

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

28 kwietnia 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...