czyli radosna twórczość w kuchni...
Poznajcie przepis na pyszne bułeczki drożdżowe, idealne na kolację, imprezę lub grilla. Poniżej przepis na 12 szt, dla naszej 4-osobowej rodzinki zdecydowanie za mało :-)
SKŁADNIKI:
300 g mąki orkiszowej
200 g mąki pszennej 650
100 g jogurtu gęstego
250 ml ciepłego mleka
30 g drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
30 g roztopionego masła
Nadzienie do bułek:
50 g roztopionego masła
posiekany koperek i pietruszka
4 ząbki czosnku
Masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i ziołami
100 g tartego żółtego sera
1 jajko do posmarowania bułek
czarnuszka, sezam i słonecznik do posypania bułek
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku zmieszać mleko, cukier i drożdże. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. W misce zmieszać mąki, sól, jogurt i masło. Następnie dodać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią i odłożyć do wyrośnięcia na ok 40-50 minut. Następnie ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozłożyć ręką na owal, pociąć nożem paski, posmarować masłem czosnkowym, posypać tartym serem i zawinąć na skos w roladę. Następnie roladę zawinąć w ślimak, a końcówkę włożyć do środka ślimaka. Przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Chwilę zostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec 20 minut w 190 stopniach góra-dół do zrumienienia.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.