© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Bułki bawarskie

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Bułki bawarskie, preclowe, obwarzane... jak zwał tak zwał, są przepyszne. Chrupiąca skórka, miękki środek... czegóż chcieć więcej :-) zostawię przepis z nadzieją, że ktoś się pokusi i zrobi (będzie mi bardzo miło, jak się pochwalicie swoimi wypiekami  :-))

Z poniższego przepisu wyszło mi 16 sztuk, ale zapewniam, że dla naszej czwórki to było niewiele :-)

 

SKŁADNIKI:

650 g mąki pszennej

50 g masła (roztopić) + 30 g do posmarowania bułek

2 łyżeczki soli

30 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

ok. 400 ml ciepłej wody (w zależności od użytej mąki, można dolać w czasie wyrabiania)

Dodatkowo:

2 l wody

5 łyżek sody

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Do miski lub misy robota wsypać mąkę, dodać sól, roztopione masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać jeszcze ciepłej wody lub podsypać mąką. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h (ma minimum podwoić swoją objętość).

Gdy ciasto wyrośnie, to w szerszym niskim garnku zagotować wodę z sodą.

Po wyrośnięciu ciasto kilka razy zagnieść do środka, podzielić na 4 części, każdą z nich na kolejne 4 kawałki i formować bułki. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni góra-dół.

Bułki (bez ponownego wyrastania) po 4 sztuki wkładać do gotującej wody na ok. 1 minutę, kilka razy obracając, następnie łyżką cedzakową delikatnie przełożyć na formę. Następnie naciąć je ostrym nożem, posmarować roztopionym masłem i od razu włożyć do piekarnika na ok. 15-18 minut do zrumienienia.

Bułki wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
11 listopada 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...