czyli radosna twórczość w kuchni...
Domowe bułki do hamburgerów są bardzo proste w przygotowaniu i o niebo lepsze od swoich sklepowych odpowiedników. Dlatego zachęcam do wypieku domowego pieczywa, bo przynajmniej wiadomo, co się je :-) Bułki są po prostu idealne. Najważniejsze... przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a potem to już żyją własnym życiem. Polecam doskonałe burgery z dodatkiem kurczaka szarpanego według mojego PRZEPISU. Z poniższego przepisu wyszło mi 6 bułek:
SKŁADNIKI:
360 g mąki pszennej
50 g masła (roztopić)
150 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
Dodatkowo:
1 żółtko wymieszane z odrobiną mleka
ziarenka sezamu do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać masło, wbić jajko i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto przez ok. 10 minut. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę.
Następnie ciasto raz jeszcze krótko poprzekładać rękami, zwinąć w rulon i podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować bułkę i odłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny. Formę przykryć ręcznikiem kuchennym.
Przed włożeniem do piekarnika bułki lekko spłaszczyć, każdą posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem, posypać sezamem i piec w 190 stopniach ok. 15-20 minut do zrumienienia.
Bułki po wystudzeniu przekroić na pół. Następnie ułożyć na nich ulubione dodatki i hamburgery gotowe.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.