YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

22 marca 2021

Domowe bułki do hamburgerów są bardzo proste w przygotowaniu i o niebo lepsze od swoich sklepowych odpowiedników. Dlatego zachęcam do wypieku domowego pieczywa, bo przynajmniej wiadomo, co się je :-) Bułki są po prostu idealne. Najważniejsze... przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a potem to już żyją własnym życiem. Polecam doskonałe burgery z dodatkiem kurczaka szarpanego według mojego PRZEPISU. Z poniższego przepisu wyszło mi 6 bułek:

 

SKŁADNIKI:

360 g mąki pszennej

50 g masła (roztopić)

150 ml ciepłego mleka

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

1 jajko

Dodatkowo:

1 żółtko wymieszane z odrobiną mleka

ziarenka sezamu do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać masło, wbić jajko i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto przez ok. 10 minut. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę.

Następnie ciasto raz jeszcze krótko poprzekładać rękami, zwinąć w rulon i podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować bułkę i odłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny. Formę przykryć ręcznikiem kuchennym.

Przed włożeniem do piekarnika bułki lekko spłaszczyć, każdą posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem, posypać sezamem i piec w 190 stopniach ok. 15-20 minut do zrumienienia.

Bułki po wystudzeniu przekroić na pół.  Następnie ułożyć na nich ulubione dodatki i hamburgery gotowe. 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Bułki do hamburgerów

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl