© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Bułki do hamburgerów

Domowe bułki do hamburgerów są bardzo proste w przygotowaniu i o niebo lepsze od swoich sklepowych odpowiedników. Dlatego zachęcam do wypieku domowego pieczywa, bo przynajmniej wiadomo, co się je :-) Bułki są po prostu idealne. Najważniejsze... przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a potem to już żyją własnym życiem. Polecam doskonałe burgery z dodatkiem kurczaka szarpanego według mojego PRZEPISU. Z poniższego przepisu wyszło mi 6 bułek:

 

SKŁADNIKI:

360 g mąki pszennej

50 g masła (roztopić)

150 ml ciepłego mleka

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

1 jajko

Dodatkowo:

1 żółtko wymieszane z odrobiną mleka

ziarenka sezamu do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać masło, wbić jajko i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto przez ok. 10 minut. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę.

Następnie ciasto raz jeszcze krótko poprzekładać rękami, zwinąć w rulon i podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować bułkę i odłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny. Formę przykryć ręcznikiem kuchennym.

Przed włożeniem do piekarnika bułki lekko spłaszczyć, każdą posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem, posypać sezamem i piec w 190 stopniach ok. 15-20 minut do zrumienienia.

Bułki po wystudzeniu przekroić na pół.  Następnie ułożyć na nich ulubione dodatki i hamburgery gotowe. 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
22 marca 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...