© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Bułki drożdżowe

Przepis na zupę krem z pieczarek

Mam dla Was dzisiaj propozycję pysznych bułeczek drożdżowych na śniadanko lub kolację. Są szybkie w przygotowaniu, a dzisiaj u mnie w domu akcja wędzenie, więc czasu za dużo nie mam, bo z ciekawości chodzę i doglądam tych szyneczek :-)

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej

30 g drożdży

1 jajko + 1 jajko do posmarowania bułek (ew. mleko)

30 g roztopionego masła

250 ml ciepłego mleka

1-2 płaskich łyżeczek soli

1 łyżeczka cukru 

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozkruszyć w miseczce z 1 łyżeczką cukru. Odczekać chwilę i pomieszać do rozpuszczenia drożdży. Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, ciepłe mleko, jajko, sól i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na dwie części, z każdej robimy rulonik o długości ok. 30 cm i kroimy na 6 kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę i układamy na blasze wyłożonej papierem. Bułeczki przecinamy wzdłuż nożem, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 15-20 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem lub mlekiem i oprószamy mąką. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut na 180 stopni, do zrumienienia.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

09 marca 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...