© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Bułki mleczno-jogurtowe

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Moja przygoda z pieczywem dopiero się rozpoczyna i bardzo mi się to podoba. Domowe pieczywo jest zdrowe i bez różnych chemicznych paskudztw, a przy tym wbrew pozorom proste do wykonania. Tym razem proponuję pyszne bułeczki mleczno-jogurtowe, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, zróbcie i przekonajcie się sami :-)

 

SKŁADNIKI (na 8 bułek):

2,5 szkl. mąki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru lub miodu

5 łyżek oleju

100 ml ciepłego mleka

100 ml gęstego jogurtu

15 g drożdży

+ 1 jajko do posmarowania bułek

+ sezam, czarnuszka lub inne ziarna do posypania bułek

 

PRZYGOTOWANIE:

Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier i robimy zaczyn. Do miski wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, miskę przykrywamy folią lub ręcznikiem i odstawiamy na ok. 1 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej robimy wałeczek, który zwijamy w ślimak, końcówkę wciskamy do środka. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia. 

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

 

22 maja 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...