czyli radosna twórczość w kuchni...
Moja przygoda z pieczywem dopiero się rozpoczyna i bardzo mi się to podoba. Domowe pieczywo jest zdrowe i bez różnych chemicznych paskudztw, a przy tym wbrew pozorom proste do wykonania. Tym razem proponuję pyszne bułeczki mleczno-jogurtowe, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, zróbcie i przekonajcie się sami :-)
SKŁADNIKI (na 8 bułek):
2,5 szkl. mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru lub miodu
5 łyżek oleju
100 ml ciepłego mleka
100 ml gęstego jogurtu
15 g drożdży
+ 1 jajko do posmarowania bułek
+ sezam, czarnuszka lub inne ziarna do posypania bułek
PRZYGOTOWANIE:
Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier i robimy zaczyn. Do miski wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, miskę przykrywamy folią lub ręcznikiem i odstawiamy na ok. 1 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej robimy wałeczek, który zwijamy w ślimak, końcówkę wciskamy do środka. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.