GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

08 stycznia 2020

Bułki z mieszanymi mąkami orkiszową, owsianą i pszenną chlebową z dodatkiem zakwasu żytniego. Domowe pieczywo jest nie tylko pyszne, ale i wartościowe i przede wszystkim wiemy co jemy.

SKŁADNIKI:

400 g mąki orkiszowej

150 g mąki owsianej

100 g mąki pszennej chlebowej

1 jajko

100 g masła (roztopić)

ok. 250 ml ciepłego mleka (w zależności od rodzaju mąki)

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli

1-2 łyżki zakwasu żytniego

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. Połączyć pozostałe składniki i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 kawałków i uformować bułki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułki piec ok. 20 minut góra-dół do zrumienienia.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Bułki orkiszowe na zakwasie

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie