czyli radosna twórczość w kuchni...
Bułki z mieszanymi mąkami orkiszową, owsianą i pszenną chlebową z dodatkiem zakwasu żytniego. Domowe pieczywo jest nie tylko pyszne, ale i wartościowe i przede wszystkim wiemy co jemy.
SKŁADNIKI:
400 g mąki orkiszowej
150 g mąki owsianej
100 g mąki pszennej chlebowej
1 jajko
100 g masła (roztopić)
ok. 250 ml ciepłego mleka (w zależności od rodzaju mąki)
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
1-2 łyżki zakwasu żytniego
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. Połączyć pozostałe składniki i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 kawałków i uformować bułki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułki piec ok. 20 minut góra-dół do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.