czyli radosna twórczość w kuchni...
Jak już wiecie pieczenie domowych chlebków i bułek stało się już chyba taką moją małą obsesją. Praktycznie codziennie coś piekę i wiem, że rodzina je zdrowe i i świeże pieczywo. Dzisiaj proponuję bułeczki orkiszowo-żytnie. Z tego przepisu wyszło mi 12 szt. Zachęcam gorąco do własnych wypieków :-)
SKŁADNIKI:
600 g mąki orkiszowej tortowej
100 mąki żytniej pełnoziarnistej
300 ml ciepłego mleka
50 ml ciepłej wody (lub więcej w zależności od potrzeb ciasta)
1 łyżeczka miodu
30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
70 ml oleju
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży i miodu zrobić zaczyn. Do miski (lub misy robota) wsypać mąki, sól, wlać olej, mleko, wodę i zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut. Następnie podzielić na kawałki i uformować bułki. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Na koniec bułki delikatnie naciąć, oprószyć mąką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20-25 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.