GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

16 czerwca 2019

Jak już wiecie pieczenie domowych chlebków i bułek stało się już chyba taką moją małą obsesją. Praktycznie codziennie coś piekę i wiem, że rodzina je zdrowe i i świeże pieczywo. Dzisiaj proponuję bułeczki orkiszowo-żytnie. Z tego przepisu wyszło mi 12 szt. Zachęcam gorąco do własnych wypieków :-)

 

SKŁADNIKI:

600 g mąki orkiszowej tortowej

100 mąki żytniej pełnoziarnistej

300 ml ciepłego mleka

50 ml ciepłej wody (lub więcej w zależności od potrzeb ciasta)

1 łyżeczka miodu

30 g świeżych drożdży

2 łyżeczki soli

70 ml oleju

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży i miodu zrobić zaczyn. Do miski (lub misy robota) wsypać mąki, sól, wlać olej, mleko, wodę i zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut. Następnie podzielić na kawałki i uformować bułki. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Na koniec bułki delikatnie naciąć, oprószyć mąką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20-25 minut do zrumienienia.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Bułki orkiszowo-żytnie

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie