czyli radosna twórczość w kuchni...
Bułeczki owsiane, pyszne domowe zdrowe pieczywo. Wrzucam przepis z nadzieją, że ktoś z Was spróbuje :-) Z poniższego przepisu wyszło mi 12 sztuk.
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
200 g mąki owsianej
40 g drożdży
ok. 450 ml ciepłego mleka
60 ml oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru lub miodu
garść płatków owsianych
kilka łyżek mleka do posmarowania bułek
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w połowie mleka z dodatkiem cukru lub miodu. W misce lub misie robota wymieszać obie mąki, sól, olej i wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Zacząć wyrabiać ciasto i stopniowo wlewać pozostałe mleko, ilość zależy od rodzaju użytej mąki. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Następnie miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę.
Wyjąć ciasto z miski, pougniatać i podzielić na 12 kawałków. Z każdego uformować bułkę i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponacinać i ponownie zostawić do napuszenia na kilkanaście minut.
Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.