YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

31 sierpnia 2021

Drożdżowe pszenno-orkiszowe bułki wypełnione po brzegi pieczarkami to świetna propozycja na kolację. Specjalnie takie płaskie, wyszły wypieczone i chrupiące. Na kolejnych zdjęciach widać etapy przygotowania. Z poniższego przepisu wyszło mi 10 sztuk:

 

SKŁADNIKI:

600 g mąki (dałam 400 g pszennej i 200 g orkiszowej pełnoziarnistej)

350 ml mleka lub wody

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

2 płaskie łyżeczki soli

100 g masła (roztopić)

1 kg pieczarek

ew. 1 cebula

sól i pieprz do smaku

odrobina oleju do smażenia

1 jajko do posmarowania

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w mleku lub wodzie z dodatkiem cukru. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać masło, zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać mąki lub mleka. Wszystko zależy od rodzaju mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

W międzyczasie umyć pieczarki i drobno pokroić. Jeśli używacie cebuli to też ją drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę, chwilę smażyć i dodać pieczarki. Smażyć do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 10 kawałków. Każdy cienko rozwałkować na prostokąt. Na połowie ułożyć pieczarki, przykryć drugą połową, docisnąć, żeby pozbyć się powietrza i zawinąć boki do środka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i ew. posypać ziarenkami.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół i piec ok. 15-20 minut do zrumienienia.

Polecam, bo są pyszne

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Bułki pszenno-orkiszowe z pieczarkami

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl