YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

06 czerwca 2019

Witam serdecznie! Muszę się przyznać, że wzięło mnie i to bardzo na domowej roboty pieczywo, praktycznie już takiego sklepowego nie kupuję, a odkąd stałam się szczęśliwą posiadaczką robota planetarnego i ręce odpoczywają, to tym bardziej mam chęć do wypieków :-) dzisiaj polecam bułki pszenno-żytnie na drożdżach :-)

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej 650

100 g mąki żytniej

400 ml ciepłej wody

2 płaskie łyżeczki soli

40 g drożdży

2 łyżeczki cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży i cukru zrobić zaczyn. Do miski (lub misy robota) wsypać mąki, sól, wlać wodę i zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut. Następnie podzielić na kawałki i uformować bułki. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Na koniec bułki delikatnie naciąć, oprószyć mąką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20-25 minut do zrumienienia.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

 

Bułki pszenno-żytnie

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl