czyli radosna twórczość w kuchni...
Witam serdecznie! Muszę się przyznać, że wzięło mnie i to bardzo na domowej roboty pieczywo, praktycznie już takiego sklepowego nie kupuję, a odkąd stałam się szczęśliwą posiadaczką robota planetarnego i ręce odpoczywają, to tym bardziej mam chęć do wypieków :-) dzisiaj polecam bułki pszenno-żytnie na drożdżach :-)
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej 650
100 g mąki żytniej
400 ml ciepłej wody
2 płaskie łyżeczki soli
40 g drożdży
2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży i cukru zrobić zaczyn. Do miski (lub misy robota) wsypać mąki, sól, wlać wodę i zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut. Następnie podzielić na kawałki i uformować bułki. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Na koniec bułki delikatnie naciąć, oprószyć mąką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20-25 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.