czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzisiaj polecają się na kolację pyszne i chrupiące bułeczki ziołowo-czosnkowe z serem. Świetnie smakują nawet z samym masłem. Polecam, bo warto :-)
SKŁADNIKI (na 12 sztuk):
600 g mąki pszennej
1 jajko
40 g drożdży
100 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
60 ml oleju
1 łyżeczka soli
200 ml ciepłej wody
50 g tartego żółtego sera
do posmarowania bułek:
50 ml oliwy
2 przeciśnięte ząbki czosnku
zioła prowansalskie
Wszystko wymieszać w misce.
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży, cukru i mleka zrobić zaczyn. W misce zmieszać mąkę, jajko, zaczyn drożdżowy, olej, sól i wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 12 części, uformować bułki i ponownie odstawić do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem. Po wyrośnięciu na bułkach ponacinać krzyżyki, każdą bułkę posmarować pędzelkiem oliwą z czosnkiem i ziołami oraz posypać tartym serem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra-dół i piec bułki 20-25 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.