GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

09 maja 2019

Dzisiaj polecają się na kolację pyszne i chrupiące bułeczki ziołowo-czosnkowe z serem. Świetnie smakują nawet z samym masłem. Polecam, bo warto :-)

 

SKŁADNIKI (na 12 sztuk):

600 g mąki pszennej

1 jajko

40 g drożdży

100 ml ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

60 ml oleju

1 łyżeczka soli

200 ml ciepłej wody

50 g tartego żółtego sera

do posmarowania bułek:

50 ml oliwy

2 przeciśnięte ząbki czosnku

zioła prowansalskie

Wszystko wymieszać w misce.

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży, cukru i mleka zrobić zaczyn. W misce zmieszać mąkę, jajko, zaczyn drożdżowy, olej, sól i wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 12 części, uformować bułki i ponownie odstawić do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem. Po wyrośnięciu na bułkach ponacinać krzyżyki, każdą bułkę posmarować pędzelkiem oliwą z czosnkiem i ziołami oraz posypać tartym serem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra-dół i piec bułki 20-25 minut do zrumienienia.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

 

Bułki ziołowo-czosnkowe z serem

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie