YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

09 maja 2019

Dzisiaj polecają się na kolację pyszne i chrupiące bułeczki ziołowo-czosnkowe z serem. Świetnie smakują nawet z samym masłem. Polecam, bo warto :-)

 

SKŁADNIKI (na 12 sztuk):

600 g mąki pszennej

1 jajko

40 g drożdży

100 ml ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

60 ml oleju

1 łyżeczka soli

200 ml ciepłej wody

50 g tartego żółtego sera

do posmarowania bułek:

50 ml oliwy

2 przeciśnięte ząbki czosnku

zioła prowansalskie

Wszystko wymieszać w misce.

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży, cukru i mleka zrobić zaczyn. W misce zmieszać mąkę, jajko, zaczyn drożdżowy, olej, sól i wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 12 części, uformować bułki i ponownie odstawić do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem. Po wyrośnięciu na bułkach ponacinać krzyżyki, każdą bułkę posmarować pędzelkiem oliwą z czosnkiem i ziołami oraz posypać tartym serem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra-dół i piec bułki 20-25 minut do zrumienienia.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

 

Bułki ziołowo-czosnkowe z serem

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl