czyli radosna twórczość w kuchni...
Burek to danie, które chodziło już za mną od jakiegoś czasu. Kiedy wreszcie udało mi się kupić ciasto filo, to w końcu mogłam go przyrządzić. Burek ze szpinakiem i serem feta z dodatkiem sosu czosnkowego... rewelacja. Taki obiad robi się dosłownie chwilę, potem na niecałe pół godziny do piekarnika i macie coś innego niż standard. Zróbcie koniecznie, a przekonacie się o czym mówię :-) Poniżej przepis na 3 sztuki:
SKŁADNIKI:
6 płatów ciasta filo
500 g świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
60 g sera pleśniowego
150 g sera feta
1/3 kostki masła (roztopić)
1 jajko do posmarowania
sól i pieprz do smaku
olej lub masło klarowane do smażenia
ziarenka czarnuszki
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać olej lub masło. Stopniowo dodawać liście szpinaku aż stracą objętość. Następnie dodać kawałki sera pleśniowego i przeciśnięty czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak odstawić na chwilę do wystudzenia. Następnie dodać do niego kawałki pokruszonej fety i wymieszać. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć jeden płat ciasta filo. Posmarować go roztopionym masłem. Nałożyć drugi płat ciasta i dokładnie docisnąć. Na to wzdłuż dłuższego brzegu rozłożyć cześć szpinaku, zwinąć boki i całe ciasto zawinąć w rulon, który następnie zwinąć w ślimak. To samo powtórzyć jeszcze dwa razy, żeby powstały 3 ślimaki. Każdy z nich posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać ziarenkami czarnuszki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół na ok. 25-30 minut do zrumienienia.
Po wyjęciu od razu podawać. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym :-)
Krótki filmik z przygotowania burka na moim INSTAGRAMIE
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.