YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

05 lutego 2021

Burek to danie, które chodziło już za mną od jakiegoś czasu. Kiedy wreszcie udało mi się kupić ciasto filo, to w końcu mogłam go przyrządzić. Burek ze szpinakiem i serem feta z dodatkiem sosu czosnkowego... rewelacja. Taki obiad robi się dosłownie chwilę, potem na niecałe pół godziny do piekarnika i macie coś innego niż standard. Zróbcie koniecznie, a przekonacie się o czym mówię :-) Poniżej przepis na 3 sztuki:

 

SKŁADNIKI:

6 płatów ciasta filo

500 g świeżego szpinaku

4 ząbki czosnku

60 g sera pleśniowego

150 g sera feta

1/3 kostki masła (roztopić)

1 jajko do posmarowania

sól i pieprz do smaku

olej lub masło klarowane do smażenia

ziarenka czarnuszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzać olej lub masło. Stopniowo dodawać liście szpinaku aż stracą objętość. Następnie dodać kawałki sera pleśniowego i przeciśnięty czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak odstawić na chwilę do wystudzenia. Następnie dodać do niego kawałki pokruszonej fety i wymieszać. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć jeden płat ciasta filo. Posmarować go roztopionym masłem. Nałożyć drugi płat ciasta i dokładnie docisnąć. Na to wzdłuż dłuższego brzegu rozłożyć cześć szpinaku, zwinąć boki i całe ciasto zawinąć w rulon, który następnie zwinąć w ślimak. To samo powtórzyć jeszcze dwa razy, żeby powstały 3 ślimaki. Każdy z nich posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać ziarenkami czarnuszki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół na ok. 25-30 minut do zrumienienia.

Po wyjęciu od razu podawać. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym :-)

 

Krótki filmik z przygotowania burka na moim INSTAGRAMIE

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Burek ze szpinakiem

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl