© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Burek ze szpinakiem

Gotowanie Po Mojemu - przepis na pyszną i zdrową pastę z wędzonego pstrąga z kaparami

Burek to danie, które chodziło już za mną od jakiegoś czasu. Kiedy wreszcie udało mi się kupić ciasto filo, to w końcu mogłam go przyrządzić. Burek ze szpinakiem i serem feta z dodatkiem sosu czosnkowego... rewelacja. Taki obiad robi się dosłownie chwilę, potem na niecałe pół godziny do piekarnika i macie coś innego niż standard. Zróbcie koniecznie, a przekonacie się o czym mówię :-) Poniżej przepis na 3 sztuki:

 

SKŁADNIKI:

6 płatów ciasta filo

500 g świeżego szpinaku

4 ząbki czosnku

60 g sera pleśniowego

150 g sera feta

1/3 kostki masła (roztopić)

1 jajko do posmarowania

sól i pieprz do smaku

olej lub masło klarowane do smażenia

ziarenka czarnuszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzać olej lub masło. Stopniowo dodawać liście szpinaku aż stracą objętość. Następnie dodać kawałki sera pleśniowego i przeciśnięty czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak odstawić na chwilę do wystudzenia. Następnie dodać do niego kawałki pokruszonej fety i wymieszać. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć jeden płat ciasta filo. Posmarować go roztopionym masłem. Nałożyć drugi płat ciasta i dokładnie docisnąć. Na to wzdłuż dłuższego brzegu rozłożyć cześć szpinaku, zwinąć boki i całe ciasto zawinąć w rulon, który następnie zwinąć w ślimak. To samo powtórzyć jeszcze dwa razy, żeby powstały 3 ślimaki. Każdy z nich posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać ziarenkami czarnuszki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół na ok. 25-30 minut do zrumienienia.

Po wyjęciu od razu podawać. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
05 lutego 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...