czyli radosna twórczość w kuchni...
Witam się z Wami moimi pierwszymi burgerami rybnymi z dorsza. Przez skromność nie powiem, że wyszły pyszne :-) a i jeszcze zapomniałam dodać, że bułeczki też piekłam, więc był to prawdziwy domowy fishburger. Fastfood może być zdrowy, jeśli zrobicie go domowym sposobem ;-)
SKŁADNIKI (na 6 sztuk):
500 g świeżego dorsza (lub innej ryby)
sok z połowy cytryny
sok z połowy limonki
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia burgerów
do smaku: sól, pieprz, sos sojowy, siekany koperek i pietruszka
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Rybę razem z szalotką zmielić w maszynce na grubych oczkach, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, sokiem z cytryny i limonki, posiekaną natką pietruszki i koperku, przeciśniętym czosnkiem, dodać jajko i bułkę tartą. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
Bułki według mojego przepisu z ciasta na pizzę (przepis znajdziesz TUTAJ), tylko zróbcie więcej.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.