czyli radosna twórczość w kuchni...
W tygodniu tylko szybkie obiady wchodzą w grę... proponuję zatem pyszną carbonarę z dużą ilością boczku i sera. Zrobiona w niecałe 40 minut, więc w miarę szybko, z braku makaronu spaghetti był penne, ale dla mnie to bez znaczenia, bo smak się liczy :-) zostawiam przepis dla 4 osób.
SKŁADNIKI:
250 g makaronu
350 g wędzonego boczku
150 g żółtego sera
200 ml śmietany 30%
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
świeże zioła tymianku, oregano i bazylii
1 cebula (u mnie szalotka)
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek pokroić w kosteczkę. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę pokroić w kosteczkę. Boczek usmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać cebulę i dalej smażyć. W misce wymieszać prawie cały ser (trochę odłożyć do posypania gotowego dania), śmietanę, przeciśnięty czosnek, jajka i doprawić solą i pieprzem. Makaron przełożyć na patelnię do boczku i chwilę smażyć. Następnie wlać masę serową i szybko wymieszać. Podawać posypane serem i świeżymi ziołami.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.