czyli radosna twórczość w kuchni...
Propozycja na kolację... carpaccio z pieczonego buraka na sałacie insalatina z dodatkiem kawałków sera pleśniowego i prażonych ziaren słonecznika w towarzystwie sosu vinegret. Powiem nieskromnie... wyszło takie pyszne, że zjadłam dwie porcje :-) może zdjęcie nie przyciąga wizualnie, ale uwierzcie, że to carpaccio to raj dla podniebienia. Jak kawałek buraka może stworzyć takie super danie :-)
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
2 średnie buraki
60 g sera pleśniowego
garść ziaren słonecznika (uprażyć na suchej patelni)
sałata insalatina lub rukola
trochę siekanej zieleniny (koperek, pietruszka, szczypiorek)
Sos:
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (lub inny dowolny)
1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
sól i pieprz do smaku
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Buraki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, nakłuć nożem w kilku miejscach, zawinąć w folię aluminiową (każdy burak osobno), włożyć do piekarnika i piec ok. 50-60 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, rozwinąć folię i wystudzić.
W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki przełożyć do małego słoiczka, zakręcić nakrętkę i energicznie wstrząsać kilka razy.
Na talerzach ułożyć liście sałaty lub rukoli. Na to ułożyć cienko pokrojone plastry buraków. Na górę kawałki sera pleśniowego i ziarna prażonego słonecznika. Całość polewamy sosem vinegret.
SMACZNEGO!!!
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.