YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

18 listopada 2020

Propozycja na kolację... carpaccio z pieczonego buraka na sałacie insalatina z dodatkiem kawałków sera pleśniowego i prażonych ziaren słonecznika w towarzystwie sosu vinegret. Powiem nieskromnie... wyszło takie pyszne, że zjadłam dwie porcje :-) może zdjęcie nie przyciąga wizualnie, ale uwierzcie, że to carpaccio to raj dla podniebienia. Jak kawałek buraka może stworzyć takie super danie :-) 

 

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

2 średnie buraki

60 g sera pleśniowego  

garść ziaren słonecznika (uprażyć na suchej patelni)

sałata insalatina lub rukola 

trochę siekanej zieleniny (koperek, pietruszka, szczypiorek)

Sos:

100 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (lub inny dowolny)

1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)

sól i pieprz do smaku

 
PRZYGOTOWANIE:
 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Buraki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, nakłuć nożem w kilku miejscach, zawinąć w folię aluminiową (każdy burak osobno), włożyć do piekarnika i piec ok. 50-60 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, rozwinąć folię i wystudzić.

W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki przełożyć do małego słoiczka, zakręcić nakrętkę i  energicznie wstrząsać kilka razy. 

Na talerzach ułożyć liście sałaty lub rukoli. Na to ułożyć cienko pokrojone plastry buraków. Na górę kawałki sera pleśniowego i ziarna prażonego słonecznika. Całość polewamy sosem vinegret.

 

SMACZNEGO!!!

 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Carpaccio z pieczonego buraka

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl