© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Carpaccio z pieczonego buraka

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Propozycja na kolację... carpaccio z pieczonego buraka na sałacie insalatina z dodatkiem kawałków sera pleśniowego i prażonych ziaren słonecznika w towarzystwie sosu vinegret. Powiem nieskromnie... wyszło takie pyszne, że zjadłam dwie porcje :-) może zdjęcie nie przyciąga wizualnie, ale uwierzcie, że to carpaccio to raj dla podniebienia. Jak kawałek buraka może stworzyć takie super danie :-) 

 

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

2 średnie buraki

60 g sera pleśniowego  

garść ziaren słonecznika (uprażyć na suchej patelni)

sałata insalatina lub rukola 

trochę siekanej zieleniny (koperek, pietruszka, szczypiorek)

Sos:

100 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (lub inny dowolny)

1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)

sól i pieprz do smaku

 
PRZYGOTOWANIE:
 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Buraki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, nakłuć nożem w kilku miejscach, zawinąć w folię aluminiową (każdy burak osobno), włożyć do piekarnika i piec ok. 50-60 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, rozwinąć folię i wystudzić.

W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki przełożyć do małego słoiczka, zakręcić nakrętkę i  energicznie wstrząsać kilka razy. 

Na talerzach ułożyć liście sałaty lub rukoli. Na to ułożyć cienko pokrojone plastry buraków. Na górę kawałki sera pleśniowego i ziarna prażonego słonecznika. Całość polewamy sosem vinegret.

 

SMACZNEGO!!!

 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
18 listopada 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...