czyli radosna twórczość w kuchni...
Chaczapuri to potrawa kuchni gruzińskiej, taka gruzińska wersja pizzy. Zrobione z ciasta jak na pizzę, z mieszanką serów i jajkiem, jest pyszne i sycące. Z poniższego przepisu wyszły mi 3 duże sztuki:
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
130 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
mix różnych serów (u mnie gouda zwykła, gouda długodojrzewająca i feta)
3 jajka
PRZYGOTOWANIE:
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Resztę serów można drobno pokroić. Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Resztę składników przełożyć do miski i wlać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Następnie ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, podzielić na trzy części, zrobić z nich kulki i odstawić do napuszenia na ok. 15 minut. Potem każdą kulkę rozwałkować na cienki prostokąt i posypać tartym serem. Zwinąć do środka, a potem złączyć boki, tworząc łódkę (jak na zdjęciu). Do środka dodać resztę serów. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 230 stopniach góra-dół przez 10-12 minut do rozpuszczenia serów i zrumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika, w serze zrobić dołek i wbić po jajku. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 6-8 minut.
Kto nie jadł, to polecam :-)
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY lub na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.