© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Chaczapuri po mojemu z pieczarkami, boczkiem, jajkiem i serami

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Witam serdecznie w ten piękny niedzielny poranek!!! Dzisiaj na śniadaniu zameldowało się chaczapuri po mojemu, czyli z żółtym serem, mozarellą, pieczarkami, jajkiem i boczusiem :-) oj jakie to było dobre :-) pierwszy raz robiłam i pierwszy raz jadłam. Już wiem, że chaczapuri zagości na stałe w naszym menu.

 

SKŁADNIKI (na 4 szt.):

250 g mąki pszennej

150 ml ciepłego mleka

1 jajko

15 ml oliwy

25 g drożdży

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

 

Dodatki:

4 jajka

100 g boczku

5 małych pieczarek

ok. 70 g żółtego sera tartego

6 małych kulek mozarelli lub połowa normalnej dużej kulki

sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże pokruszyć w miseczce i dodać 1 łyżeczkę cukru, poczekać, aż zaczną się robić płynne i wymieszać. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, oliwę, 1 łyżeczkę cukru i soli, ciepłe mleko i wlać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby było za gęste lub za rzadkie, to odpowiednio dolejcie mleka lub dosypcie mąki. Odstawić do wrośnięcia na ok. 1h. W tym czasie przygotować farsz. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni. Do tego dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć do zrumienia pieczarek i wystudzić. Mozarellę pokroić w kostkę i połączyć z tartym serem. Żółtka oddzielić od białek tak, żeby każde żółtko było osobno (ja każde z nich ułożyłam na dużej łyżce).  Do wystudzonych pieczarek z boczkiem dodać mieszankę serów i białka. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 

Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, z którego uformować łódeczkę, zawijając brzegi do środka. Piekarnik nagrzać do 220 stopni do zrumienienia. Łódeczki przełożyć na formę wyłożoną papierem. Na każdą z nich nałożyć łyżką farsz i rozprowadzić go. Łódeczki włożyć do piekarnika i piec 10 minut. Następnie wyjąć, w każdej łódce zrobić na środku dziurę, do której wlać po jednym żółtku, włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut do ścięcia żółtka.

Podawać na ciepło.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

24 marca 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...