GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

18 marca 2019

Na dzisiejszą kolację proponuję Wam chałkę drożdżową, nie jest za słodka, więc smakuje dobrze zarówno z dżemem, jak i z szyneczką :-) Z poniższego przepisu wyjdą Wam dwie duże chałki.

 

SKŁADNIKI (na ciasto):

500 g mąki pszennej

0,5 łyżeczki soli

3 łyżki cukru

100 ml ciepłego mleka

2 jajka

100 g masła

 

SKŁADNIKI (na zaczyn):

50 g drożdży

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki

100 ml ciepłego mleka

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy zaczyn. W garnuszku rozkruszamy drożdże z 2 łyżeczkami cukru i czekamy aż będą płynne. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i 100 ml mleka, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, roztopione masło, cukier, sól i ciepłe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdyby było za gęste to dodajemy trochę ciepłego mleka. Odkładamy miskę w ciepłe miejsce, szczelnie zawijamy folią spożywczą i czekamy aż ciasto wyrośnie - powinno podwoić swoją objętość (ok. 1 h). Następnie ciasto dzielimy na 6 części i z każdej robimy rulonik długości ok. 30 cm. Z ruloników zawijamy dwa warkocze ( po 3 ruloniki). Brzegi chałki zwijamy pod spód. Chałki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut, przykrywamy ściereczką. Po upływie czasu wierzch chałek smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem, czarnuszką lub makiem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut 190 stopni, pieczemy do zrumienienia.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Chałka drożdżowa

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie