czyli radosna twórczość w kuchni...
Wczoraj przyszła mi ochota na chałkę drożdżową, ale kombinowałam, co tu zrobić, żeby było inaczej niż zwykle ... i wymyśliłam chałkę z serem w środku. Strzał w dychę... syn zjadł połowę od razu, jeszcze ciepłą z piekarnika :-) Poniżej przepis na 2 chałki:
SKŁADNIKI:
600 g mąki pszennej
100 ml oleju lub stopionego masła
2 jajka + 1 jajko do posmarowania chałek
ok. 200 ml ciepłego mleka (zależy od rodzaju mąki)
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
ok. 150 g tartego żółtego sera
ziarenka do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i zaczyn (bez żółtego sera). Wyrobić elastyczne ciasto. Kulką ciasta uderzać mocno kilka razy o blat. Zawsze tak robię z ciastem drożdżowym. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich na 3 części, które rozwałkowujemy na podłużne prostokąty. Na każdy z nich nakładamy tarty ser i zwijamy w rulonik. Z rulonów zwinąć dwie chałki i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Chałki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać ulubionymi ziarenkami (u mnie chia) i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.