© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Chałka z tartym serem

Gotowanie Po Mojemu - przepis na pyszną i zdrową pastę z wędzonego pstrąga z kaparami

Wczoraj przyszła mi ochota na chałkę drożdżową, ale kombinowałam, co tu zrobić, żeby było inaczej niż zwykle ... i wymyśliłam chałkę z serem w środku. Strzał w dychę... syn zjadł połowę od razu, jeszcze ciepłą z piekarnika :-) Poniżej przepis na 2 chałki:

SKŁADNIKI:

600 g mąki pszennej

100 ml oleju lub stopionego masła

2 jajka + 1 jajko do posmarowania chałek

ok. 200 ml ciepłego mleka (zależy od rodzaju mąki)

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli

ok. 150 g tartego żółtego sera

ziarenka do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i zaczyn (bez żółtego sera). Wyrobić elastyczne ciasto. Kulką ciasta uderzać mocno kilka razy o blat. Zawsze tak robię z ciastem drożdżowym. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich na 3 części, które rozwałkowujemy na podłużne prostokąty. Na każdy z nich nakładamy tarty ser i zwijamy w rulonik. Z rulonów zwinąć dwie chałki i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Chałki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać ulubionymi ziarenkami (u mnie chia) i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
15 stycznia 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...