GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

09 maja 2019

Witam Was Kochani takim rewelacyjnym chlebkiem na zakwasie i maślance. Pierwszy raz taki piekłam, bo zawsze tylko na samym zakwasie i muszę powiedzieć, że wyszedł mega. Mój chlebuś piekłam w brytfannie i mimo moich obaw upiekł się jak trzeba. Zachęcam do spróbowania, bo robi się go szybko i szybko wyrasta.

 

SKŁADNIKI:

100 g zakwasu żytniego

450 g mąki pszennej chlebowej

50 g mąki żytniej

250 ml maślanki

30 g drożdży

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru 

ok. 70 g ciepłej wody (lub więcej w zależności od potrzeb ciasta)

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży i cukru zrobić zaczyn. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać (zakwas, mąki, maślanka i sól). Na koniec wlać płynne drożdże i wodę i wyrobić ciasto. Jeśli będzie za gęste, to dodać jeszcze trochę wody. Ciasto ma być elastyczne. Odłożyć do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie poprzekładać je ręką i przełożyć do garnka lub brytfanny (u mnie o wymiarach 26x19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut. Nagrzać piekarnik do 230 stopni (góra-dół). Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką i ponacinać wg uznania, włożyć garnek z pokrywą do piekarnika i piec pod przykryciem przez 15 minut, następnie zdjąć pokrywę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dalej piec chleb przez kolejne 30-45 minut. Upieczony chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Chleb na zakwasie i maślance

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie