czyli radosna twórczość w kuchni...
Witam Was Kochani takim rewelacyjnym chlebkiem na zakwasie i maślance. Pierwszy raz taki piekłam, bo zawsze tylko na samym zakwasie i muszę powiedzieć, że wyszedł mega. Mój chlebuś piekłam w brytfannie i mimo moich obaw upiekł się jak trzeba. Zachęcam do spróbowania, bo robi się go szybko i szybko wyrasta.
SKŁADNIKI:
100 g zakwasu żytniego
450 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki żytniej
250 ml maślanki
30 g drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
ok. 70 g ciepłej wody (lub więcej w zależności od potrzeb ciasta)
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży i cukru zrobić zaczyn. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać (zakwas, mąki, maślanka i sól). Na koniec wlać płynne drożdże i wodę i wyrobić ciasto. Jeśli będzie za gęste, to dodać jeszcze trochę wody. Ciasto ma być elastyczne. Odłożyć do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie poprzekładać je ręką i przełożyć do garnka lub brytfanny (u mnie o wymiarach 26x19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut. Nagrzać piekarnik do 230 stopni (góra-dół). Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką i ponacinać wg uznania, włożyć garnek z pokrywą do piekarnika i piec pod przykryciem przez 15 minut, następnie zdjąć pokrywę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dalej piec chleb przez kolejne 30-45 minut. Upieczony chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.