czyli radosna twórczość w kuchni...
Po kilku dniach przerwy wracam do Was na śniadanko z pyszną jajeczniczką z kiełbasą, cebulą i papryką zieloną, ale najważniejszy jest ten chlebek, upieczony wczoraj wieczorem, chleb tysiąca i jednej mąk :-) no bo jest tu mąka pszenna chlebowa, żytnia, orkiszowa i gryczana, do tego słonecznik i ziarenka maku na ozdobę :-) chleb na zakwasie żytnim z niewielką ilością drożdży, prosty w przygotowaniu, ale długi w oczekiwaniu. Poznajcie przepis :-)
SKŁADNIKI:
600 g mąki (u mnie w różnych proporcjach pszenna chlebowa, żytnia, orkiszowa i gryczana)
200 g aktywnego zakwasu żytniego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suchych drożdży
ok. 300 ml ciepłej wody
50 g ziaren słonecznika
ew. ziarna maku do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki włożyć do miski lub misy robota i wyrobić elastyczne ciasto, zostawić do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania przełożyć ciasto jak kopertę i czynność tę powtórzyć 2-3 razy. Następnie przełożyć ciasto do brytfanki lub formy, czekać aż znowu podrośnie i ewentualnie posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok. 10-15 minut pod przykryciem, a później jeszcze przez 30-40 minut w 200 stopniach już bez przykrycia. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.