© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Chleb na zakwasie i suchych drożdżach

Gotowanie Po Mojemu - produkty z domowej wędzarni

Po kilku dniach przerwy wracam do Was na śniadanko z pyszną jajeczniczką z kiełbasą, cebulą i papryką zieloną, ale najważniejszy jest ten chlebek, upieczony wczoraj wieczorem, chleb tysiąca i jednej mąk :-) no bo jest tu mąka pszenna chlebowa, żytnia, orkiszowa i gryczana, do tego słonecznik i ziarenka maku na ozdobę :-) chleb na zakwasie żytnim z niewielką ilością drożdży, prosty w przygotowaniu, ale długi w oczekiwaniu. Poznajcie przepis :-)

 

SKŁADNIKI:

600 g mąki (u mnie w różnych proporcjach pszenna chlebowa, żytnia, orkiszowa i gryczana)

200 g aktywnego zakwasu żytniego

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka suchych drożdży

ok. 300 ml ciepłej wody

50 g ziaren słonecznika

ew. ziarna maku do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki włożyć do miski lub misy robota i wyrobić elastyczne ciasto,  zostawić do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania przełożyć ciasto jak kopertę i czynność tę powtórzyć 2-3 razy. Następnie przełożyć ciasto do brytfanki lub formy, czekać aż znowu podrośnie i ewentualnie posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok. 10-15 minut pod przykryciem, a później jeszcze przez 30-40 minut w 200 stopniach już bez przykrycia. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
11 sierpnia 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...