YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

11 sierpnia 2019

Po kilku dniach przerwy wracam do Was na śniadanko z pyszną jajeczniczką z kiełbasą, cebulą i papryką zieloną, ale najważniejszy jest ten chlebek, upieczony wczoraj wieczorem, chleb tysiąca i jednej mąk :-) no bo jest tu mąka pszenna chlebowa, żytnia, orkiszowa i gryczana, do tego słonecznik i ziarenka maku na ozdobę :-) chleb na zakwasie żytnim z niewielką ilością drożdży, prosty w przygotowaniu, ale długi w oczekiwaniu. Poznajcie przepis :-)

 

SKŁADNIKI:

600 g mąki (u mnie w różnych proporcjach pszenna chlebowa, żytnia, orkiszowa i gryczana)

200 g aktywnego zakwasu żytniego

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka suchych drożdży

ok. 300 ml ciepłej wody

50 g ziaren słonecznika

ew. ziarna maku do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki włożyć do miski lub misy robota i wyrobić elastyczne ciasto,  zostawić do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania przełożyć ciasto jak kopertę i czynność tę powtórzyć 2-3 razy. Następnie przełożyć ciasto do brytfanki lub formy, czekać aż znowu podrośnie i ewentualnie posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok. 10-15 minut pod przykryciem, a później jeszcze przez 30-40 minut w 200 stopniach już bez przykrycia. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Chleb na zakwasie i suchych drożdżach

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl