YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

14 czerwca 2020

Chlebek odrywany to hit na grill, ten jest z masłem ziołowo-czosnkowym i tartym serem. Kształt ślimaka świetnie sprawdza się przy odrywaniu kawałków chlebka. Polecam, a kto już raz zrobi, będzie robił na każdą okazję. Taki chlebek to super pomysł na imprezę. Zaletą chlebka jest to, że na drugi dzień po spryskaniu go wodą i podgrzaniu w piekarniku smakuje jak świeży. 

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej (na dużą blachę z piekarnika, potrzebujecie mniej, to zróbcie z połowy przepisu)

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli

300 ml ciepłej wody

60 ml oliwy

Dodatkowo:

100 g masła

5-6 ząbków czosnku

sól i pieprz do smaku

zielenina: szczypiorek, pietruszka i koperek

100-150 g tartego żółtego sera


PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. Resztę składników wymieszać w misce i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotować masło. Do miękkiego masła wcisnąć czosnek i posiekaną zieleninę według uznania. Następnie całość doprawić solą i pieprzem. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki prostokąt 40x30 cm. Jedną część wysmarować dokładnie masłem czosnkowym i posypać tartym serem. Na to nałożyć drugą część, dokładnie docisnąć i posklejać brzegi. Następnie ciasto kroimy wzdłuż dłuższego boku na paski szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek zwijamy w spiralkę i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ślimak. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok 20-25 minut do zrumienienia. 

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Chleb odrywany na grill

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl