© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Chleb odrywany na grill

Chlebek odrywany to hit na grill, ten jest z masłem ziołowo-czosnkowym i tartym serem. Kształt ślimaka świetnie sprawdza się przy odrywaniu kawałków chlebka. Polecam, a kto już raz zrobi, będzie robił na każdą okazję. Taki chlebek to super pomysł na imprezę. Zaletą chlebka jest to, że na drugi dzień po spryskaniu go wodą i podgrzaniu w piekarniku smakuje jak świeży. 

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej (na dużą blachę z piekarnika, potrzebujecie mniej, to zróbcie z połowy przepisu)

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli

300 ml ciepłej wody

60 ml oliwy

Dodatkowo:

100 g masła

5-6 ząbków czosnku

sól i pieprz do smaku

zielenina: szczypiorek, pietruszka i koperek

100-150 g tartego żółtego sera


PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. Resztę składników wymieszać w misce i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotować masło. Do miękkiego masła wcisnąć czosnek i posiekaną zieleninę według uznania. Następnie całość doprawić solą i pieprzem. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki prostokąt 40x30 cm. Jedną część wysmarować dokładnie masłem czosnkowym i posypać tartym serem. Na to nałożyć drugą część, dokładnie docisnąć i posklejać brzegi. Następnie ciasto kroimy wzdłuż dłuższego boku na paski szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek zwijamy w spiralkę i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ślimak. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok 20-25 minut do zrumienienia. 

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
14 czerwca 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...